Новини, Шарен свят

Обновиха площадка „Тотка” до Тютюневия склад

Още една спортна площадка в града ни – до тютюневия склад на ул. „Константин Фотинов”, известна като „Тотка”, придоби нов облик в изпълнение на дейностите по проект The Spot /„Мястото”/, иницииран от сдружение „BG бъди активен”.
Привечер на 2 юни обновената площадка бе официално открита. Сега там са създадени условия за едновременна игра на футбол и баскетбол. Монтирани са съоръжения за фитнес, поставена е и маса за игра на тенис, направени са очертанията за различни игри на подрастващи – за скачане, точен мерник, „Не се сърди, човече” и др. Бетонните постаменти на оградите са изрисувани в цветовете на родния трибагреник, а стените на съседното магазинче са изписани с графити.
Като цяло мястото е придобило много свеж, младежки облик. Инициатори и изпълнители на проекта си пожелаха то да се превърне не само в спортно, но и в културно и социално притегателно място за жителите на квартала, а и за самоковци от целия град.
„Радвам се, че все повече младежи проявяват инициативност”, каза на откриването кметът Владимир Георгиев, придружен от заместниците си Люба Кленова, Сия Шехтанова и Васил Сайменов. Николета Янева, мениджър на проект The Spot, заяви, че площадката в Самоков е третото обновено място по проекта след „Гаража” и „Петлето” в София и Сандански. Предстои да се извършат ремонти на площадки в още седем града в страната.
Обновяването на „Тотка” е станало на три етапа – даване на препоръки от посетителите, допитване до съседите и жителите на квартала и практическо осъществяване на проекта, извършено от доброволци през м. май. Инициаторите споделиха, че са доволни от резултата, но все още има какво да се направи – например да се поставят нови лампи на околните стълбове.
Откриването се превърна в истински младежки празник. То бе озарено от танците на участници в студио „Кати” и хитовата музика, звучаща от уредбите на „Либърти” и Анри Хаджийски. Включилите се като доброволци деца и младежи бяха наградени от Георги Николов /Гопето/ от организацията-партньор на място The Seed. Тук бяха и Ангел Бондов от „Неформално сдружение”, и Йоанна Механджийска от Младежкия парламент в града ни, също свързани с реализирането на The Spot.
“The Spot” е най-новият проект, иницииран от сдружение „BG Бъди aктивен“. Целта е да се преобразят 10 пространства в различни градове в България и да се превърнат в предпочитано от младите хора място за дейности на открито.
Идеята се осъществява за първи път в България и е вдъхновена от т. нар. PlaceMaking – движение в Европа и САЩ, което предизвиква гражданското общество активно да участва в сътворяването на атрактивни публични места. Финансова подкрепа за осъществяването на проекта в България оказва на Фондацията на Coca-Cola.

Делян Василев

Leave a Reply