Новини, Шарен свят

Обновиха трапезарията в „Кутна Хора”, ще се открият центрове за възрастни

Бившият ресторант „Кутна Хора” ще посрещне новата година с обновена социална трапезария и дневен център за възрастни хора.
Сградата е санирана, подменена е дограмата, изградена е рампа за хора с увреждания, извършен е и вътрешен ремонт. Трапезарията сега обслужва 91 души, от които 25 безработни, 3 деца и 63 пенсионери. Помещенията се ползват и за разпределение на храната на 190-те човека, включени в системата на Домашния социален патронаж.
Трапезарията работи вече пет години, но сега обектът бе реновиран и бе приет успешно от държавната приемателна комисия. Констатирано е, че необходимото строителство е извършено в определения 50-дневен срок.
Реконструкцията е частично финансирана от фонд „Социална закрила” в размер на 20 хил. лв. благодарение на одобрен проект на Общината. Изпълнител на строително-ремонтните дейности е консорциум „Техноком“.
Тук от първите дни на новата година по всяка вероятност ще започне да функционира и дневен център за възрастни хора. Предложението на местната администрация вече е разгледано от Социалната комисия към Общинския съвет и се очаква решението на самоковския парламент, който ще заседава на 18 декември.
Предвижда се от началото на януари подобен дневен център за възрастни хора да бъде открит и в сградата на клуба на Четвърти квартал. В центровете ще бъдат назначени щатни служители.

Leave a Reply