Обновиха черквата в Продановци

Богомолците от Продановци и техни гости посрещнаха Петровден – 29 юни, в обновения храм „Св. Архангел Михаил” в селото. Поправен е покривът на църквата, монтирани са улуци, ремонтирана е фасадата на новата част на храма, подменена е входната врата, а вътре са освежени иконостасът и стените. Почистен е и дворът.
Майсторите са извършили работата качествено и в срок – на Петровден се отбелязва и празникът на Продановци. Помагали са им доброволно и местни жители.
Началото на дейността за обновяване на храма е сложено през м. г., когато е чествана неговата 160-годишнина. Кметът на селото Емилия Драганова и членовете на църковното настоятелство са организирали дарителска кампания за набиране на средства. Откликнали са ръководствата на фирмите „Самел-90”, „Сити вижън”, „Лобутов”, както и местни жители. Така са били събрани 2600 лв. и е започнала практическата работа.
На вчерашния голям празник в църквата свещ. Любомир Мишков отслужи тържествен молебен за здраве и благополучие.
Кметицата Ем. Драганова пък заяви за „Приятел”, че благодари на църковното настоятелство, на дарителите и на всички, работили безвъзмездно, за всеотдайния и резултатен труд.
Сега предстои и традиционният събор на селото.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*