Здраве, Новини

Обновяването на болницата приключи

Заключителна пресконференция по проекта „Обновяване и ремонтни дейности на отделения в МБАЛ-Самоков” се състоя на 5 август.
Кметът Владимир Георгиев посочи, че става дума за един от най-съществените проекти в града ни през последните години, който е от значение и за съседни общини.
„Сега нашата болница се утвърждава като най-важната в региона, а и в областта – подобрени са материалната база, оборудването. Изстрадали сме проекта, но си заслужаваше” категоричен бе градоначалникът. Той добави, че през новия програмен период общините не могат да кандидатстват с проекти за болници, а само за „Спешна помощ”, което още повече подчертава значението на навреме използваната чудесна възможност. Само през тази година Общината е отпуснала допълнително за целта 200 хил. лв. Георгиев благодари за отговорната работа на проектанта, ръководния екип, строителите, на медицинските служители и на контролните органи, както и на всички за проявеното търпение.
Народната представителка и бивш управител на болницата д-р Красимира Ковачка изтъкна гордостта си, че лечебното заведение се намира пред прага на нови промени. Тя добави, че проектът е изпълнен с активната помощ на Общината и че промените в отделенията са по европейски стандарти. Апаратурата е от най-висок клас. Няма друга болница по европейски проект с нови асансьори, възкликна д-р Ковачка. Сега пред колектива на „МБАЛ-Самоков” стоят две важни задачи – да заеме достойно място в областната здравна карта и да се акредитира болницата за обучение на кадри. Кр. Ковачка благодари на Общината за подкрепата и за допълнително осигурените средства.
Инж. Евелина Перфанова, директор на дирекция в Общината и ръководител на проекта, представи екипа и фирмите, работили по самия проект, и разказа за изпълнението на поставените пред тях задачи.
Президентът на „Красстрой” Красимир Милушев поясни, че макар екипът на фирмата да се е включил допълнително в работата, всички дейности са извършени в срок и проверяващите са останали доволни от качеството. Милушев се извини за причинените неудобства по време на ремонтните работи и добави, че ако изникне нужда от още нещо, фирмата му е насреща.
Прокуристът на болницата д-р Светла Скелина изтъкна, че медиците ще могат да работят при много по-добри условия, с по-добра апаратура и с амбиция за още по-добри резултати. Св. Скелина изрази и надежда, че дейността на болницата ще се разширява и ще се получи и по-добро финансиране.
Сред присъстващите бяха и зам.-кметът Сия Шехтанова, медицински работници, общински служители и др.

Leave a Reply