Обновяват 40 сгради в Самоков за 8 млн. лв.

Общината спечели финансиране по ОП „Региони в растеж” за изпълнение на 4 проекта на обща стойност 8 млн. лв. На 4 последователни пресконференции на 30 януари бяха дадени подробности за предстоящата мащабна дейност.
Половината от 8-те милиона са за внедряване на мерки за енергийна ефективност в сградите на ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”, Общината и полицията. Чрез санирането и другите мерки ще могат да се експлоатират по-дълго и по-целесъобразно, с по-малко енергийни разходи самите сгради, ще се подобрят и условията за работа в тях. Освен това, както заяви и кметът Владимир Георгиев, ще се осигури достъпна среда.
Частни домове ще се санират, като се сменят и дограмата им, изолацията на покрива и осветлението. На пресконференциите присъстваха и хора, чиито домове са включени в програмата.
Ще бъдат ремонтирани основната сграда на Общината, Ритуалната зала и подземният паркинг, както и топлата връзка от паркинга към основната сграда. В ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” ще се ремонтират основната сграда, помощната постройка и физкултурният салон. Предвижда се подмяна на дограмата, включително на входните врати, саниране, изолация на покрива, ремонт на отоплителните инсталации, подмяна на осветителните тела с енергоспестяващи и др. Изискванията на европейската програма са да се постигне енергоспестяване клас „С” /60 % ефективност, както поясниха специалистите/.
Останалите три проекта включват 37 многофамилни сгради, сред които блоковете на ул. „Търговска”, кооперациите зад Районния съд, блоковете до пазара, блокът на „Рилски лен”, бл. 1 в “Самоково”, бл. 15 във “Възраждане”, блоковете в кв. “Езерото” и др.
Очаква се практическата работа да започне в началото на април.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*