Новини, Шарен свят

Обсъдиха пак „Златният триъгълник” и съдбата на къщичките в Боровец

По предложение на собствениците на къщичките-заведения в централната част на Боровец /т. нар. Златен триъгълник/ на 28 май се състоя среща с ръководството на Общината за обсъждане на бъдещето на тази част от курорта и съдбата на къщичките в светлината на приетия наскоро проект, спечелил международния архитектурен конкурс.
По покана на сдружение „Боровец 1992” /представляващо собствениците на къщички/ в разискванията участваха екологът–лесовъд Тома Белев и Ваня Григорова, икономически съветник към КТ „Подкрепа”.
В презентация бяха анализирани състоянието и перспективите за местния бизнес след осъществяването на проекта. „Не е казано, че самоковци няма да участват, ако новият проект се реализира”, подчерта председателят на Общинския съвет Силвия Стойчева. Тя допълни, че досега местният парламент винаги е подкрепял собствениците на къщички и дори без правно основание е гласувал продължаването на договорите им. През м. г. съдът е отменил решението на общинарите, т. г. областният управител отново е внесъл решението в съда, но този път не е допуснато и предварително изпълнение. Това означава, че сегашното положение повече не може да продължава.
Кметът Владимир Георгиев изтъкна, че при подготвяне на заданието за проекта Общината е взела предвид и социално-икономическия ефект. Предстои одобреният проект да бъде конкретизиран, като се определят и етапите за осъществяването му. Проектът ще бъде придружен с икономически и социален анализ за очакваните ефекти.
Участниците в срещата се обединиха около становището, че чрез разговори могат да се стигне до решения, които да са удовлетворителни за самоковци.

Leave a Reply