Живот, Здраве, Новини, Шарен свят

Общинари, ученици и работници залесиха 5 дка под Дъбова глава /снимки/

Кметът Владимир Георгиев и председателката на самоковския парламент Ирена Коцева бяха сред най-усърдните залесители

Кметът Владимир Георгиев, председателката на Общинския съвет Ирена Коцева, ученици от ОУ “Митрополит Авксентий Велешки” под ръководството на помощник-директора Христоско Чамов и служители от “Бекастрой” и сродна фирма залесиха на 4 май 1600 фиданки от бял бор на площ от 5 дка в подножието на Дъбова глава.
Инициативата “Нашето зелено утре” на компаниите “Елаците – Мед” /поделение на която е “Бекастрой”/ и “Геотехмин” е с национален мащаб. През 2011-а е започнато изпълнението със собствени средства на фирмите на тригодишна програма за залесяване на 30 дка нови гори в общините Етрополе, Чавдар, Мирково, Копривщица, Златица и Самоков. В начинанието и в опазването на новите гори се привличат и млади хора и граждани.
Дупките под Дъбова глава бяха изкопани предния ден от служители на “Бекастрой”. В петъка управници и ученици, работници и служители се трудиха упорито под палещите лъчи на необичайно топлото майско слънце. По ирония на съдбата на градоначалника и на шефката на местния парламент се падна да се трудят на най-стръмния участък. За храната и водата пък се бяха погрижили организаторите на акцията от “Бекастрой”.
Методическа помощ на доброволните горски работници оказваше специалист от Общинското лесничейство – инж. Петър Чарийски. Фиданките пък бяха доставени от самоковското държавно горско стопанство.
На това място някога е извършвано залесяване. По-късно тук са се появили и саморасли растения. Голяма част от дърветата обаче са били унищожени през последните години от незаконна сеч и големия пожар в този район преди няколко години.
Служителите на “Бекастрой” ще продължат да се грижат в бъдеще за новата гора. Намерението им беше още същия ден да се докара цистерна за поливане на новите растения, но като по поръчка следобед падна проливен дъжд.

no images were found

Leave a Reply