Атлетика, Баскетбол, Борба, Други, Зимни спортове, Новини, Спорт, Футбол

Общината с над 1 млн. лв. бюджет за спорт

Общо 1 018 000 лв. е бюджетът за спорт за 2021 г. на Община Самоков. Половината от тях са за субсидии на спортните клубове, поддържане на треньорски бройки и финансиране на състезания, организирани от самоковските клубове, под егидата на Общината.
Кметът Владимир Георгиев подписа на 17 март договорите на спортните клубове, които получават средства от Общинската програма за развитие и насърчаване на физическото възпитание и спорта.
Чрез програмата от общинския бюджет се осигуряват средства за  възнаграждения, осигуровки и други съпътстващи разходи на треньори. Общо за подпомагане на дейността на спортните клубове, организиране на спортни изяви и издръжка на общинските спортни обекти, отдадени за стопанисване на клубове, за тази година се предвиждат 500 000 лв., като в тази сума не влизат средствата за издръжка на зала “Самоков”.
От Общината уточниха, че парите ще бъдат преведени по сметките на клубовете през следващата седмица.
За баскетболните треньори са отделени 50 хил. лв., за колегите им от клуба по борба – 33 500 лв., за футболните специалисти – 22 300 лв. Клубовете по зимни спортове, аеробна гимнастика, волейбол и бокс ще получат по 11 100 лв., а клуб „Чамкория” –  5 600 лв. Общо по програмата за клубовете са предвидени 212 600 лв.
В програмата са заложени и общо 60 000 лв. за провеждане на спортни състезания под егидата на Общината. За домакинство на различни етапи от надпреварата в Европейската и Балканската баскетболна лига са заделени 20 хил. лв. За организиране на състезанията за купа „Самоков” /борба/ ще се изразходват 9 хил. лв., за купа „Самоков” /лека атлетика/ – 3 500 лв., за купа „Бороборд Джуниър” – 3 000 лв., за купа „Чакмория джуниър”, купа „Самоков” /ски бягане/, купа „Самоков” /бокс/ и за кръг от националните детски серии по даунхил – по 2 500 лв. 2000 лв. са отпуснати за купа „Петър Попангелов” и 800 лв. за купа „Самоков” /ски скок/.
Отделно за финансиране на спортните клубове са предвидени 146 хил. лв. Още около 80 бона пък ще отидат за издръжка на обектите, стопанисвани от спортните клубове.

Leave a Reply