Общината се съгласи „Шалом” да й дари Синагогата

На заседанието си на 20 юли Общинският съвет упълномощи кмета да приеме в полза на Общината дарението, което прави Организацията на евреите в България „Шалом” /Мир/. Както „Приятел” писа наскоро /бр. 26 от 7 юли т. г./, ръководството на „Шалом” предложи на местната управа да дари на Самоков Синагогата.
Известно е, че религиозният еврейски храм от десетилетия не се използва и независимо от козметичните ремонти е в много лошо състояние. Самата сграда е със застроена площ от 540 кв. м, а целият терен е 832 кв. м.
Същевременно стана ясно, че дарението ще бъде направено при спазването на три условия. Първото е Общината да осигури финансиране и започване на реставрация, ремонт и цялостно възстановяване на Синагогата за срок от 5 години. Второто условие е сградата да се превърне в културен център и място за съхранение на еврейските традиции и за запазване, насърчаване и популяризиране на еврейските ценности. Изисква се още при желание на „Шалом” организацията да ползва с предимство Синагогата, както и други общински зали и обекти за свои изяви.
Очаква се в бъдеще обновената Синагога да стане част от туристическите забележителности на града ни. За възстановяването й ще се търсят и европейски средства. От „Шалом” изтъкват, че правят жеста с дарението в чест на 75-годишнината от спасяването от нашия народ на българските евреи през Втората световна война.

Можете да харесате

1 Comment

Add yours
  1. 1
    Благовест Коларов

    Да, както се каза на сесията на Общ.съвет това е „еврейски подарък“. От такива подаръци благодаря! Подарък аз разбирам нещо което да те зарадва, да не те вкарва в допълнителни разходи. Тук е точно обратното. Някаква порутена сграда ще трябва да се възстанови с нашите пари, след това постоянна поддръжка и еврейската общност да си я ползва когато пожелае. Ако е имало нужда от тази синагога за малкото еврейски фамилии в Самоков, досега щяха да си я реставрират. Но в предвид мераците за еврейски селища в горния край на града – местността „Бързанско“ наистина ще има наплив в синагогата. Условията които се поставят от „Шалом“, са като диктат, където ние нямаме право на никакво мнение. Било жест! Ако си я бяха възстановили със собствени средства и да я предоставят на града безвъзмездно – да може да бъде жест за това, че нашият народ е спасил своите съграждани евреи през войната.Използвайки добрите чувства между двата народа и взаимните симпатии, мисля, че някои прекаляват!

+ Leave a Comment

*