Новини, Политика

Общината стана работодател на годината

Грамота и плакет за първо място за работодател на годината – 2013-а, получи Община Самоков на 13 декември от Министерството на труда и социалната политика Агенцията по заетостта в категория „Община, разкрила най-много работни места и наела на тях безработни лица, чрез което е оказала най-голямо влияние за намаляване на равнището на безработица”.
На второ място е класирана Община Нови пазар, а на трето – Търговище.
Номинирани са били общо 28 работодатели в 9 категории.
До м. ноември, както е отчетът, в нашата община са били наети на работа 958 души, а през ноември – още 50 лица.
„По време на срещата преценихме, сравнявайки с други, че дейността ни е била много сериозна. Затова и резултатите са такива. Това се дължи на добрата съвместна работа между Общината и Бюрото по труда”, категорични бяха на пресконференция в Самоков на 16 декември и двамата самоковски представители на тържествената среща в София – кметът Владимир Георгиев и директорката на Бюрото по труда Венета Галева.

Владимир Георгиев и Венета Галева

Г-н Георгиев допълни: „Може би не е най-добре Общината да е най-големият работодател, но такава е обстановката. Голяма възможност за назначаване на безработни ни дават различните програми. Чрез тях в Общината влязоха 1,5 млн. лв. От държавата се изплащат заплати и осигуровки на наетите. Осигурява се прехрана на около 1000 семейства. Получените пари се харчат в общината. Задължение на администрацията е да осигури материалите за работа по програмите, тази година са изразходвани 84 хил. лв. за тази цел. Но всички виждат ползата – благоустрояват се и се чистят градът и селата по-добре.”
За пореден път градоначалникът заяви готовност Общината да подкрепи всеки, който разкрива нови работни места. „Това ще бъде и в бъдеще сред приоритетите ни”, заключи кметът.

Е. Иванова

Leave a Reply