Култура, Новини

Община и агенция подпомагат майсторите на художествени занаяти

В среща на майсторите на художествени занаяти от Самоков, състояла се на 6 април, участваха и представители на Агенцията на регионално развитие на Рила, кметът Владимир Георгиев и зам.-кметът Сия Шехтанова.
От името на агенцията Камелия Радева благодари на присъстващите за отзивчивостта и подчерта, че майсторите-занаятчии заслужават да им се помогне, за да могат да се съхранят историята и традициите на региона. В този смисъл е важно да се изработи стратегия въз основа на предложенията на самите занаятчии.
Кметът Георгиев посочи, че при по-добра организация майсторите-занаятчии могат да участват със свои произведения на туристически борси и в различни други изложения, както и в бъдещия етнографски център, който ще бъде изграден край проектираното съоръжение самоково /дало името на града ни/ на р. Бистрица – между Туристическата градина и Лаго. Градоначалникът обърна внимание и на нуждата да се регистрират местни марки, както и да се обучават хора, които да овладяват занаятите. Същевременно кметът поясни, че Общината не е търговско дружество и няма право да извършва търговска дейност. В отговор на въпрос той заяви, че Художествената галерия скоро ще има самостоятелен вход.
Представителката на Туристическия информационен център Иванка Вукова изтъкна, че произведения на занаятчиите и художниците могат да се показват по подходящ начин и в самия център.
Предстои да се обобщят предложенията и да се подготви концепция за съвместна работа и за демонстрация и намиране на пазар на произведенията на майсторите на художествени занаяти.

Евгения Попова

1 Comment

  1. коментар

    Не само на художествените майстори а на всички дребни занаядчии във Самоков трябва да се съсейства от страна на общината не финансово а със намиране иа работа по града ни има доста работа която можем да свършим значително по евтино от фирмите – със данъчни облекчения и отстъпки също може да съдействат!Това е , Ако Гн. Влдимир Георгиев държи на репотацията си като кмет и действат със общината по тези задачи има ще има големи шансове за 2 ри мандат и Самоковци няма да го плюват със сигурност , а да же те плюват във малък град като нашият Самоков е много важно !!!!!!!!

Leave a Reply