Общините пред колапс заради скъпите ток и газ

Снимка: Александър Чавдаров, архив

Положението на българските общини става много сериозно заради драстичното повишение на цените на горивата и електрическата енергия. В Самоковска община специално три пъти са нараснали сметките за потребление на ток за улично осветление през декември 2021 г. в сравнение със същия месец на предходната година. Подобно е съотношението със сметките за ел. енергия за същия период и по отношение на културните институции, социалните заведения, детските градини, административните сгради. Сметката за газ само за детските градини за декември м. г. се е удвоила спрямо същия период на 2020 г.
Такова е положението и в много други общини. Проблемът бе поставен на онлайн заседание на Управителния съвет на Сдружението на общините за обсъждане на бюджетите за 2022 г., в което участва и вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.
На заседанието стана ясно, че Сдружението на общините предлага да се възстановят платените от общините акциз и ДДС за електроенергия и горива за отопление, както и да се осъществи централизирано възлагане на доставките на електроенергия за общините, като се създаде евентуално за тази цел и дружество /публично предприятие/.
В заседанието участва и кметът на Самоков Владимир Георгиев, който заяви, че се очертават сериозни проблеми /дефицит от около 40 %/ във връзка с изгражднето на обекти заради нарастването на цените на строителните материали, забавените доставки и новите цени на енергоносителите. Във връзка с това от сдружението предлагат да се анексират съответните договори.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*