Общинските съветници увеличиха обхвата на „Синята зона” в централната градска част на Самоков

Общинските съветници гласуваха на сесията си на 20 септември да се разшири обхвата в централната градска част на режима за платено паркиране „Синя зона”. Местните парламентаристи приеха предложението на кмета Владимир Георгиев с 15 гласа „за”, един бе „против”, а 4 се въздържаха.
„С това разширение се стараем да се въведе ред и да се упражнява контрол върху паркирането на колите, а не да събираме повече пари от хората”, категоричен бе кметът. Той поясни, че в Общината е депозирана подписка от живеещите и търговците на ул. „Хан Кубрат” с искане за въвеждане на „Синя зона” и при тях, което е провокирано от нерегламентираното паркиране на автомобили на въпросната улица.
„Подобри ли се по някакъв начин трафикът в централната градска част след въвеждането на „Синята зона”, запита съветникът Васил Зашкев. Той заяви, че управниците трябва да правят това, което е полезно за хората, и подчерта, че като цяло отзвукът сред хората е отрицателен. „Както е тръгнало, ще направим целия град „Синя зона”, заключи Зашкев.
„През летния отпускарски сезон, в рамките на обхвата на „Синята зона”, се извършваха ремонти на сградите на полицията, на Общината и на училище „Митрополит Авксентий Велешки”, подновяваха се тротоарите на ул. „Отец Паисий”, прокопаваха се улици за водопроводи и прекарване на кабели, което неминуемо доведе до затруднение на движението в центъра. Сега обектите са завършени, а в близко време ще бъде готов и подземният паркинг на Общината, което ще облекчи шофьорите”, отговори Вл. Георгиев.
Съветничката Ирена Гелова попита плащат ли общинските служители за паркирането на колите си в „синя зона”. Тя сподели и наблюденията си, че движението в близките до „Синята зона” улици е станало много по-натоварено след въвеждането на режима за платено паркиране.
„Разбира се, че всички, които паркират в рамките на „Синята зона”, плащат за това. Предоставили сме възможност за абонамент на физически и юридически лица на стойност от съответно 20 и 50 лв. на месец, издаваме и пропуск за безплатно паркиране на МПС по постоянен и настоящ адрес на собствениците”, уточни кметът. Той се съгласи, че други улици сега са по-натоварени, но това се дължи, според думите му, на нерегламентирано паркиране и призова всички шофьори да спазват правилата за движение по пътищата и да не спират по тротоарите.
Съветничката Катя Янакиева пък изрази загрижеността на жителите на близките села, които идват в града, за да пазаруват набързо, но и те трябва да заплатят таксата от 1 лв., независимо, че престоят им може да бъде едва 5-10 минути. Тя препоръча и да бъдат поставени специални стойки за велосипеди в центъра, за да се улеснят гражданите при избор на транспорт.
„Напълно резонен въпрос и ви уверявам, че мислим в тази насока. В момента съгласуваме най-точните места за подобни съоръжения, които да се поставят там, където могат да се наблюдават с видеокамери, за да се ограничат евентуалните кражби”, отговори кметът.
Във връзка с нуждата от паркиране за съвсем кратък престой той поясни, че на поставените да обслужват „Синята зона” автомати могат да се пуснат 50 стотинки и шофьорите да получат бележка за законен престой от половин час.
Инж. Николай Николов заяви, че ако се въведе режим на платено паркиране на улиците „Хан Кубрат” и „Иван Вазов”, движението по тях ще се затрудни неимоверно и може би трябва да се направят еднопосочни.
Вл. Георгиев посочи по този повод, че на срещи с представители на полицията е мислено за въвеждане на еднопосочно движение по някои улици в центъра и допълни, че предстои да се водят още разговори в тази насока.
В обобщение Светлана Атанасова предложи да се приеме предложението за разширяване на обхвата на „Синята зона” и след половин година да бъде направен анализ за ефекта от нейното въвеждане от специалисти от общинската администрация. Кметът се съгласи с това становище и подчерта, че ако не се постигнат желаните резултати, регламентът може отново да бъде обсъден в Общинския съвет.

Делян Василев

Новите участъци с платено паркиране

„Синята зона” ще включва вече и следните участъци: ул. „Хан Кубрат” /от ул. „Отец Паисий” до ул. „Цар Борис III”/, ул. „Иван Вазов” /от ул. „Македония” до ул. „Софроний Врачански”/, паркингът на ъгъла на ул. „Шейново” /при ул. „Търговска”/, пряката между ул. „Житна чаршия” и бул. „Искър” /под пицария „Бонита”/, пряката между бул. „Искър” и ул. „Ген. Веляминов” /под магазин „Ивенти”/, ул. „Ген. Веляминов” /от ул. „Житна чаршия” до ул. „Търговска”, включително паркингът до бившия ловно-рибарски магазин/, ул. „Христо Захариев” /от кафе „Мишел” до ул. „Търговска”/.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*