Новини, Политика

Общинските управници коментират децентрализацията на управлението

Проблеми, свързани със законите за децентрализация на управлението, са били една от най-дискутираните теми на първото за новия мандат общо събрание на Националното сдружение на общините, състояло се в София на 29 февруари и 1 март.
Както “Приятел” вече отбеляза в миналия си брой, на събранието за председател на сдружението бе избран кметът на Пазарджик Тодор Попов.
В изявление пред представители на местни медии на 2 март председателката на Общинския съвет Ирена Коцева посочи, че за първи път начело на сдружението застава независим градоначалник. В 23-членния Управителен съвет на квотен принцип са избрани 12 кмета от ГЕРБ, 8 от БСП и 3 от ДПС. За председател на Контролния съвет е бил избран градоначалникът на Антоново Танер Али.
В събранието са участвали кметовете и председателите на местните парламенти на 264-те общини в страната. На въпроси на присъстващите местни управници са отговаряли министрите Лиляна Павлова, Нона Караджова и Томислав Дончев. Както сподели още г-жа Коцева, обсъждани са били и въпроси, свързани с финансовата дисциплина, контрола и споделената отговорност между държавата и местната власт.
Представен е бил отчет за изпълнение на бюджета на сдружението. Приета е била и програма за бъдещата дейност.

Leave a Reply