Култура, Новини

Общински ръководители участваха в “Маратон на четенето”

“На юбилея е посветен днешният празник в общинската библиотека”, обяви главната библиотекарка Албена Ихтиманска, имайки предвид, че се навършват 290 години от рождението на Паисий Хилендарски и 250 години от написването на неговата “История славянобългарска”. 2012-а е обявена и за Година на Паисий.
Празникът на 2 април се състоеше в организирания “Маратон на четенето” – на предисловие и послесловие от “Историята…” и на откъси от книги за Паисий /”Хилендарският монах” на Димитър Талев и “И го нарекоха Паисий” на Надежда Драгова/.
Четоха кметът Владимир Георгиев, председателката на Общинския съвет Ирена Коцева, авторът на изследвания за Паисий Иван Ненов, гл. експерт “Култура” при Общината Пепа Георгиева, журналистите Снежана Ивайлова, Гиргина Рангочева и Евгения Попова, библиотекарката Йонета Стефанова.
Гимназистката от “Константин Фотинов” Габриела прочете поемата “Паисий” на Иван Вазов, учениците Станислава и Стоян от ПТГ “Никола Вапцаров” – разказа “Една среща” на Фани Попова-Мутафова, а третокласникът Александър от ОУ “Христо Максимов” рецитира “Бъди благословен, Отец Паисий”.
П. Георгиева призова всички да участват в юбилейните изяви, а Ив. Ненов прикани общинското ръководство да обяви Самоков за център на тържествата и на Българското възраждане, тъй като е родно място на неговия родоначалник.
Гости на празника бяха ученици от ПТГ “Н. Вапцаров” и ОУ “Хр. Максимов”.

Leave a Reply