Култура, Новини

Огнян Стойчев-Буч спечели кушията на Конския Великден

Традиционната кушия по случай Тодоровден /известен още като Конски Великден/ се състоя на 7 март този път не на терена под Бельова черква, а в района на подхода към Лаго, южно от Спортното училище.
Надпреварата спечели Буч – Огнян Стойчев, а след победителя се класираха неговият син Васил Стойчев и Емил Пенев.
Участие взеха и представители на съседни общини. При тегленията в леката категория първенец стана Асен Николов от Ихтиман, следван от Венцислав Петров от Долна баня и от Асен Тодоров от Самоков. Асен Николов надделя чрез своя кон и в тежката категория, където втори и трети се наредиха Стефан Иванов също от Ихтиман и Пламен Илиев от Самоков.
В началото бе отслужен водосвет и животните бяха захранени. Много от тях правеха впечатление със своята кокетна украса. В атракция пък, особено за децата, се превърнаха магарета.
За пролетното настроение на присъстващите се погрижиха допълнително народната певица Деси Николова и фолклорният танцов ансамбъл „Самоков”.
Празникът стана със съдействието на фирмите „Сима Ойл”, „Клен Лес”, „Арса Лес” и „Родопа Форест”.
Кметът Владимир Георгиев изрази признание на конните бази „Буч и приятели” /благодарение на които и с усилията на Общината се е възродило и утвърдило честването на Тодоровден/, както и на организаторите Наско и Щерьо Димитрови.
Теренът при входа на Лаго вече обединява няколко възродени празника – Йордановден, Поклади и Тодоровден.
„Тези празници ни събират, карат ни да се чувстваме част от едно цяло, обединяват ни. От друга страна така ще впечатляваме и ще привличаме повече туристи. Това е нашият капитал – изконното, ценното, традиционното, фолклорът, който ни идентифицира. А нашият определено притежава уникалност, която не само трябва да запазим, но и да показваме”, коментира Вл. Георгиев.

х х х

След дългогодишно прекъсване надпревара с коне имаше и в Бели Искър. Начело тук излезе представителка на нежния пол – Гери Дучева. Втори се класира Даниел Георгиев, а трети – кметът на селото Благовест Бичаков, популярен и със своите вокални умения.
Водосвет отслужи свещ. Йордан Мечкарски, а в програмата се включиха състави към читалище „Стойне Ангелов” в селото. Конниците минаха и в парад през Бели Искър, водени от родния трицвет. Традиционният празник бе ознаменуван и с оркестър и хора.
Тържества по случай Тодоровден се състояха и в Белчин, Драгушиново и други села в общината.

Leave a Reply