Новини, Шарен свят

Ограничиха улова на пъстърва в Искъра

Момент от зарибителната кампания, проведена през миналата година.

Риболовът на балканска пъстърва в р. Искър в района на Самоков ще бъде силно ограничен тази година. Това става ясно от заповед на Министерството на земеделието.
В р. Черни Искър до сливането й с Бели Искър има пълна забрана за риболов. След вливането, по протежението на Искъра през Самоков, Драгушиново и Злокучене, чак до устието на яз. „Искър”, е забранен уловът на балканска пъстърва. Всички уловени екземпляри трябва да се връщат незабавно във водата, независимо от състоянието им, гласи министерската заповед. Въвежда се и у нас европейската норма „хвани и пусни”.
Глобите са между 1500 и 3000 лв. за тези, които бъдат спипани с балканки в торбите. От Агенцията по рибарство съобщиха, че ще има засилени проверки с помощта на горската стража и доброволни сътрудници.
Ограничението се налага заради драстичното спадане на популацията на балканска пъстърва в района. Този вид риба ще се лови само за спорт през настоящия сезон.
Припомняме, че р. Искър бе зарибявана няколко пъти през миналата година. Ред е сега на съвестните въдичари да опазят пъстървата, ако искат да ловят повече през следващите години.
Забраната за прибиране на пъстърви не важи за американката и сивена. От тях в събота, неделя и празничните дни риболовците могат да си вземат до 2 кг улов, но не повече от 6 бройки.

Leave a Reply