Баскетбол, Новини, Спорт

Огромен тест за „Рилски спортист” в Европа

Изключително предизвикателство в спортен и в организационен план предстои за баскетболния „Рилски спортист” в идните дни. Тимът ни е домакин на своята група от турнира за Купата на ФИБА Европа между 26 и 29 януари. Заради предизвиканата от новия коронавирус пандемия от европейската централа решиха да отложат първия етап на проявата и решиха мачовете от груповата фаза да се играят на едно място и при изключителни мерки за сигурност. „Рилски спортист” бе призван да приеме двубоите от своя поток, което е голяма отговорност и признание както за самия клуб, така и за страната ни. Още утре, 26 януари, ще се изиграят и първите срещи в групата, в които един срещу друг ще се изправят украинските „Прометей” и „Киев Баскет” и домакина „Рилски спортист” и „Капфенберг” /Австрия/.
Дните на своеобразния мини турнир ще бъдат съпътствани от безпрецедентни мерки срещу разпространението на Ковид-19. Стана ясно, че всички присъстващи в „балона” ще си направят тестове, а отделно ще трябва да се следва и много стриктен протокол на ФИБА. Отборите пък са настанени на различни етажи в хотел в Боровец, като местата за изхранването и видео-разборите са различни за всеки тим. Зала „Самоков” е затворена за външни лица, а съставите пристигат за своите тренировки и мачове с различни автобуси.
„Изискванията към нас са жестоки, а всичко това струва и много пари”, коментира по този повод президентът на „Рилски” инж. Петър Георгиев. Той бе категоричен, че не е поставял задължителни цели пред тима, но се надява на добро представяне.
„Би ни се искало да излезем от групата, но и нашите съперници са доста силни и разполагат с много класни чуждестранни играчи. Мисля обаче, че ние се справяме добре до тук в шампионата и нищо не се знае”, сподели още инж. Георгиев. Той изтъкна, че всички в клуба имат за цел да докажат, че Самоков е един истински баскетболен център и в града може да се прави качествен баскетбол.

Leave a Reply