Крими, Новини

Окръжният съд остави в ареста дрогирания шофьор

Софийският окръжен съд отмени на 22 юни решението на Районния съд в Самоков и вместо домашен арест постанови дрогираният шофьор, прегазил два пъти жена на работното й място на паркинг в централната част на Самоков, да остане в ареста. Както е известно, трагичният инцидент се разигра на 12 юни на метри от сградата на полицията в града ни. Пострадалата Недялка Джикова /49 г./ е в много тежко състояние в софийската болница „Св. Анна“.
Според държавното обвинение Виктор Делигълъбов трябва да отговаря за причинена тежка телесна повреда при катастрофа, като деянието е умишлено и след употреба на наркотици.
Определението е взето от състав, оглавяван от съдия Пламен Петков. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. 
Според Темида са налице достатъчно доказателства, че именно Делигълъбов е извършителят на посегателството. Има и данни за новото по-тежко обвинение, повдигнато от прокуратурата – умишлено причиняване на тежка телесна повреда.
24-годишният водач не шофира за първи път под влиянието на наркотици. През 2017 г. той е освободен от наказателна отговорност и е санкциониран поради управление на моторно превозно средство след употреба на коктейл от амфетамин, метамфетамин и кокаин. Въпреки младата си възраст има и други провинения – шофирал без свидетелство за управление, паркирал неправилно, оказвал неподчинение на униформените. Два пъти е бил обявяван за общодържавно издирване по две различни дела в Районния съд в Самоков. Поради всичко това магистратите са преценили, че е налице опасност младият мъж да се укрие или да извърши друго престъпление.
От държавното обвинение разкриха, че са открити негови пръстови отпечатъци на скоростния лост на колата, което говори за съпричастността му към престъплението. От прокуратурата заявиха още, че камерата за задно виждане и парктроникът на автомобила са били в изправност и водачът е трябвало да забележи жената зад возилото.
Според адвоката му Христо Ботев обаче Делигълъбов страдал от психическо разстройство и хистерия и по време на домашния му арест се наложило два пъти да вика „Спешна помощ“. Причината за тези кризи била емоционалната травма от катастрофа, претърпяна преди няколко години в Нидерландия, където младият мъж живее – той не бил виновен, но пътният инцидент  оказал голямо отражение на здравето му и младежът все още се лекувал. Според защитата Делигълъбов не знаел, че е блъснал жената.
Близки и колеги на пострадалата жена се бяха събрали пред съдебната зала с настояване Делигълъбов да получи тежко наказание.
Междувременно наблюдаващият прокурор по делото в Самоков Емил Трендафилов е изпратен в тримесечна командировка в Козлодуй. Решението е предшествано от проверка от Върховната прокуратура на Районната прокуратура в града ни.
Делото вече се наблюдава от Софийската окръжна прокуратура.

Leave a Reply