Новини, Статии, коментари, Читателски

Опасността не бива да се подценява

Отклик

Късно вечерта преди дни в сайта на в. “Приятел” прочетох публикация за състоянието на яз. “Бели Искър”. Не спах добре до сутринта. Проблемът е повече от сериозен. Става дума за живота и имуществото на хиляди хора, живеещи на територията на общината. Не става въпрос за паника и прибързани действия. Но в никакъв случай не мога да спя спокойно, когато проблемът опира до язовирни стени, оставени без контрол, както бе случая с язовира в с. Бисер.
Досега като частно лице съм посетил три язовирни стени в Швейцария. Едната от тях се намира на 2200 м надморска височина, на около 30 км от гр. Сион и на 10 км от курорта Ле Колонс. Стената е построена преди 65 години. Оразмерена, изчислена и изградена без да се правят икономии и най-важното: до ден днешен се намира под непрекъснат контрол на базата на съвременна апаратура и измервателни уреди. Отговорно!
Не съм хидроинженер, за да кажа нещо като специалист по въпроса, но като имам предвид общата безотговорност, която развява байрак из родината, съм убеден, че нашите язовири, каскади и съоръжения не се контролират прецизно и отговорно, със съвременна апаратура и техника.
Не бива да се забравя, че природата всеки момент може да нанесе удар с катастрофални последици. През последните десетилетия се наблюдават непрекъснати аномалии в климатичните условия. Температурите се променят в непознат досега диапазон. От минус 2 градуса днес – утре може да стане плюс 20 градуса! Бързо топене на снеговете, земетресение, терористичен акт от дрогиран младеж например могат да предизвикат огромно нещастие /превъртелите хора се увеличават, да не забравяме и този факт/.
По най-бързия начин трябва да бъдат потърсени специалистите. Да се провери съществуващата документация. Дали правилно е оразмерена някога носещата конструкция на стената, какво е поведението й след 70-годишна експлоатация? На проверка трябва да се подложат допустимото наличие на пукнатини, качеството на строителните материали, на земните масиви около язовира, всичко. Язовирът може да е пълен само на една трета от обема си и пак да представлява опасност. Ако при земетресение или силен порой земен масив се свлече в язовира, това също може да предизвика преливна вълна през стената. Или дори скъсване на стената.
Да си огледаме не само язовирите и каскадите – необходимо е от специалисти да се преразгледа цялата инфраструктура, мостове и водостоци, пътища и подпорни стени, сгради и съоръжения, къщи, стопански постройки…
Алармата да се вдига преди това; не, когато се случи нещастието. Това го казвам като строителен инженер по промишлено и гражданско строителство, като проектант, технически ръководител и строителен работник.

инж. Александър Кондоферски

Leave a Reply