Култура, Новини, Обяви

Опера за народните страдания по време на падането под робство

Националният фестивал „Портал на два свята“ във възстановената крепост Цари мали град на хълма Св. Спас над Белчин ще започне с операта на Любомир Пипков „Янините девет братя“, режисьор Пламен Карталов. Спектакълът е в събота, на 29 август, от 19,30 ч.
Сюжетът на постановката е от миналото на Самоковския край и е свързан с живота и страданията на народа ни по време на падането му под османско владичество.
„Янините девет братя“ е определяна като най-българската опера, но още при нейното създаване през 30-те години на миналия век сред родните културни среди се оформят диаметрално противоположни мнения относно съдържанието.
“Понякога ми се струва като че ли нея вечер надникнах в една тъмна пропаст, може би това беше душата на нашия нещастен и с векове измъчен народ…”, пише по онова време критик в централната преса. Други определят характерите и страстите в невероятното произведение на младия тогава Пипков за “патологични”. Творбата предизвиква много размисли както за същността на изкуството, така и за „българския характер“, за самата същност на народния ни дух.

Leave a Reply