Опера за народните страдания по време на падането под робство

Националният фестивал „Портал на два свята“ във възстановената крепост Цари мали град на хълма Св. Спас над Белчин ще започне с операта на Любомир Пипков „Янините девет братя“, режисьор Пламен Карталов. Спектакълът е в събота, на 29 август, от 19,30 ч.
Сюжетът на постановката е от миналото на Самоковския край и е свързан с живота и страданията на народа ни по време на падането му под османско владичество.
„Янините девет братя“ е определяна като най-българската опера, но още при нейното създаване през 30-те години на миналия век сред родните културни среди се оформят диаметрално противоположни мнения относно съдържанието.
„Понякога ми се струва като че ли нея вечер надникнах в една тъмна пропаст, може би това беше душата на нашия нещастен и с векове измъчен народ…“, пише по онова време критик в централната преса. Други определят характерите и страстите в невероятното произведение на младия тогава Пипков за „патологични“. Творбата предизвиква много размисли както за същността на изкуството, така и за „българския характер“, за самата същност на народния ни дух.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*