Култура, Новини, Статии, коментари

Оперната певица Росица Тренкова навърши 85 години – забележителен творчески и житейски юбилей

Росица Тренкова. Снимка: архив

На 7 октомври – само няколко дни след първооктомврийския празник на музиката, нашата съгражданка оперната певица Росица Тренкова навърши 85 години.
Забележителният юбилей бе почетен на концерта на 1 октомври в читалище-паметник „Отец Паисий“ на възпитаници на софийското национално музикално училище „Проф. Любомир Пипков“.
Под надслов „В царството на браса“ младите майстори на духови инструменти се изявиха два пъти: преди обяд – пред ученици, и вечерта – пред ценители на музиката на различна възраст. Присъстващите бяха запознати с особеностите на различните духови инструменти и се насладиха на прекрасни изпълнения.
Празникът на музиката се чества за първи път през 1974 г., а вече официално, под егидата на ЮНЕСКО – от 1980 г. Подобен концерт ученици от столичното специализирано учебно заведение изнесоха в града ни и през миналата година. Целта е да се популяризира музиката и специално духовата музика сред младежта и гражданството.
По инициатива на читалището предстои да бъде сформиран към културната институция и духов оркестър. Сега се набират кандидати за участие.
На това своеобразно тържество Росица Тренкова бе наградена от председателя на Съюза на българските музикални и танцови дейци Станислав Почекански с „Кристално огърлие“ за „изключителен принос в развитието на българската музикална култура“ и получи красив букет от името на Общината.
На самия й рожден ден в сряда пък юбилярката бе поздравена в дома си от зам.-кмета Люба Кленова, която й връчи поздравителен адрес от кмета Владимир Георгиев и кошница с плодове.
Росица Тренкова благодари за признанието, сподели важни и интересни моменти от своя живот и творческа дейност, а не пропусна и да почерпи гостите с изключително вкусни домашна баница и кекс, приготвени по стара самоковска рецепта.  

 х х х

Живот с музиката

Росица Тренкова е родена в Самоков на 7 октомври 1935 г. в учителско семейство. Още като дете учи пиано. На 14 години започва участието си в градския хор „Рилска песен“. По-късно в Консерваторията учи пеене в класа на проф. Христо Бръмбаров и завършва оперна школа при режисьора проф. Драган Кърджиев. Още като студентка е назначена в Бургаската опера, където пее първите си роли – Каролина от „Тайният брак“ на Чимароза и Щаси в „Царицата на чардаша“.
В продължение на 6 години е солистка на Старозагорската опера с централни роли в оперите „Бохеми“, „Риголето“, „Травиата“, „Отвличане от сарая“, „Сватбата на Фигаро“, „Йоланта“, „Ловци на бисери“, „Албена“ от Парашкев Хаджиев, „Пепеляшка“ от Н. Геров, „Юла“ от Кр. Кюркчийски.
През 1971 г. след конкурс е назначена като държавен артист в Главна дирекция „Българска музика“. Най-голям успех има на концертите си в Германия. Пее на тържествения концерт по случай 24 май във Виена и в Москва за 3 март. Специализира във Виена при проф. Мария Бранд и участва активно във Ваймарския музикален семинар в курсовете на проф. Лоре Фишер от Мюнхен и проф. Норман Шетлер от Виена. Отличена е с дипломи.
В продължение на 20-годишната си концертна дейност е изпълнявала 27 различни програми в София и страната, гостувала е в ГДР, СССР и Австрия.
Между най-забележителните й постижения е интегралното изпълнение на всички песни на Димитър Ненов съвместно с пианиста проф. Атанас Куртев. През 1989 г. „Балкантон“ издава плоча с тези изключително трудни вокални миниатюри. С тези песни Тренкова открива къщата-музей „Димитър Ненов“ в Разград. На музикалните дни „Димитър Ненов“ е отличена с грамота от Съюза на музикалните дейци, поднесена й лично от проф. Люба Енчева.
Забележителна и особена убедителна е оценката на проф. Лазар Николов, ученик на Димитър Ненов, по време на Прегледа на камерния изпълнител: “Многа пъти с удоволствие съм слушал концертните изяви на певицата Росица Тренкова. Винаги съм констатирал голямата й музикалност, съчетана с природен певчески дар и завидна певческа и обща култура. На последния си концерт от 1989 г. тя изпя всичките песни на Димитър Ненов. Изпълнението, което тя ни поднесе, сочеше не само непрестанен възход, но и пълното сливане с поетичната красота на тези бисери“.
След пенсионирането си през 1990 г. Росица Тренкова още по-активно пее на канцертите в Българското национално радио на дружеството за нова музика, на „поетичните понеделници“ в Съюза на композиторите, на прегледите „Нова българска музика“. Изпълнява и записва в БНР творби на Васил Казанджиев, Ив. Спасов, Ясен Воденичаров, Артин Потурлян. Работи активно в Шубертовото дружество, пее на Шубертиадите, установява контакти с австрийското и немското Шубертови дружества.
След покана за участие в майсторски клас на проф. Шетлер в гр. Есен, Германия, подготвя две български участнички, отличени с извънредната награда. Тя е причината проф. Шетлер два пъти да дойде в България и да подари безплатни курсове на млади певци и пианисти. Росица Тренкова изнася два концерта с него в зала „България“. Особено забележителен е вторият, по време на Европейския музикален фестивал в София, когато 65-годишната певица поднася сериозна програма с първи изпълнения от произведения на Моцарт, Малер, Шьонберг, Шуберт.
След 2000 г. постепенно се установява в родния Самоков. Пее на юбилейните концерти по случай своите 70- и 80-годишнина. През това десетилетие подарява на съгражданите си няколко последователни концерта по случай  Деня на музиката и поезията: съвместно с Руския клуб, с оперни арии и дуети от Моцарт и Чайковски, със старинни руски романси и с любими песни от Втората световна война. Получава наградата „Золотая муза“ за репертоара й, обогатен с изпълнения на Глинка, Мусоргски, Чайковски, Рахманинов, Глиер и Шостакович.
В продължение на 4 години е солистка във вокалния ансамбъл за исонно пеене в самоковската черква „Св. Никола“. Грижи се за израстването на черковните певци. Винаги безкористно, никога не е взела хонорар в родния си град.
Американският биографичен институт в Северна Каролина я отличава с грамота за това, че „с публицистичната си дейност и с професионалното си поведение е оказала благотворно влияние на обществото“. Отличена е и от Международния биографичен Who is who в Кеймбридж със званията „Жена на десетилетието“ и „Личност на годината“. Номинирана е в тази категория и в родния си град. Носител е на златния почетен знак на Самоков.
Автор е на много статии на музикални, социални и етични теми в централния и местния печат. Голям интерес предизвиква статията й в сп. „Биограф“ за Евдокия Филова. Редовен сътрудник е на в. „Приятел“. Автор е на две книги: „Северният принц на балета“ /2010/, посветена на големия балетмайстор Асен Манолов, и автобиографичната “Откровение“ /2012/, отличена от Института за изследване на близкото минало, оглавяван от проф. Ивайло Знеполски.
Нейният девиз е: „Докато сме живи, да бъдем дейни!“ За Росица Тренкова най-важното качество е верността – към Родина и роден град, към свещената Рила, към семейството, приятелите и възгледите си.

х х х

Една от най-изявените фигури на камерното вокално музициране

Искам да благодаря на Росица Тренкова за нейната всеотдайна любов към музиката, за нейната неизчерпаема духовна и творческа енергия, която може да бъде ярък пример за новите поколения.
Имах щастието да работя съвместно с нея по един сложен артистичен проект – първият интегрален аудиозапис на песенното творчество на гениалния български пианист, композитор и архитект Димитър Ненов. Бях за пореден път впечатлен от нейната висока изпълнителска и обща култура, базирани на задълбочено вникване в историческите процеси, довели до създаването на тези изящни и разтърсващо драматични творби.
Нашата национална култура може само да се гордее с дълголетното творческо присъствие на една от своите най-изявени фигури в областта на камерното вокално музициране.
А зографският град Самоков, на който госпожа Росица Тренкова е отдала огромен дял от своите творчески сили, би следвало да съхрани нейния безценен артистичен и духовен принос за бъдещите й следовници и да я възнагради за нейната безкористна и непоколебимо родолюбива жизнена позиция!
Честит юбилей, скъпа Росица! На многая лета!

Акад. проф. д-р Атанас Куртев,
Национална музикална академия „Панчо Владигеров“

х х х

От Самоков и Боровец до големите европейски сцени

Уважаема Росица Тренкова,
Поздравявам Ви с 85–годишния Ви юбилей! Приемете моите най-искрени и топли пожелания за здраве и много поводи за радост!
Пътят Ви от малката сцена в Боровец до големите европейските сцени в Австрия, Русия, Германия и други държави е познат на всички със забележителни творчески постижения.
Вашето име свързваме не само с музиката, но и с книгите, които сте написала. С живота си, с невероятния си дух и талант Вие показвате, че най-важното за един творец е да притежава собствен стил.
Вие сте човек, който с невероятния глас и с изкуството си умее да накара всеки от нас да погледне в душата си и да открие нови хоризонти за възприятията си. Един творец сред нас, с когото си струва да се гордеем и да обичаме.
Честит юбилей!

Владимир Георгиев,
кмет на община Самоков

 

Страницата е подготвена с любезното съдействие на Мирослава Мирчева от Общинската библиотека „Паисий Хилендарски“.

Leave a Reply