Новини, Политика, Читателски, Шарен свят

Оправете пътя за Ихтиман!

Отчаян и възмутен съм от състоянието на пътя за Ихтиман. Малко е да се каже, че настилката там е дупка до дупка. Тези дупки са навсякъде и освен това приличат на бомбени кратери – по цяла педя дълбоки, че и повече. На някои места заемат цялото платно. На други места пък асфалтът е така нагънат и такива коруби са се образували, че просто няма откъде да минеш.
А от тук ден и нощ минават автомобили не само на хора от нашия район, но и почти целият трафик от Югозападна за Южна България и обратно.
Повечето хора знаят колко лошо е състоянието и на дупнишкия път. Смея да твърдя обаче, че той е „цвете” в сравнение с шосето за Ихтиман. Пътувам често и из района, и по други места, почти навсякъде пътните настилки не са в добро състояние, но пък точно такъв път като ихтиманския не съм виждал!
Как няма да се чупят коли и да стават катастрофи при това положение!? И най-добрият и внимателен шофьор да си, пак може да стане беля…
Нека се оправи този път, докато не е станало късно и докато е още лято. Според мен това би трябвало да е задача номер едно на пътните строители не само в Самоковско, а може би и в цялата Софийска област. Положението там е просто нетърпимо!…
Георги Петров
Б. Р. Подобно читателско писмо под заглавие “Пътищата към Ихтиман и Дупница са като лунен пейзаж” поместихме в бр. 46 от 15 юни т. г. В отговор директорката на Областното пътно управление – София инж. Благовеста Дедьова писа /в. “Приятел”, бр. 52 от 6 юли т. г. – “Пътищата до Дупница и Ихтиман ще се ремонтират”/: “Агенция “Пътна инфраструктура” /АПИ/ е възложила и са изготвени и приети проекти за рехабилитацията на пътищата, преминаващи през територията на община Самоков и свързващи град Самоков с градовете Дупница и Ихтиман. По участъка на ОПУ – Кюстендил на пътя Кюстендил – Дупница – Самоков вече се изпълняват ремонтни работи. Предстои провеждане на процедура за избор и възлагане на изпълнение на ремонтните работи в Самоковския участък. Същото важи и за пътя Самоков – Ихтиман и връзката му с автомагистрала”Тракия”.
От това писмо мина повече от месец. През това време състоянието на ихтиманското шосе продължава още повече да се влошава. Необходими са наистина спешни мерки. Безопасността на движение в този участък е поставена буквално на карта!

1 Comment

  1. RoadRunner

    Свободни съчинения… Има проведена тръжна процедура за Самоков-Дупница, спечелена от “Пътстрой” ЕАД гр. Ловеч, ако не се лъжа. Същата тръжна процедура за същия ЛОТ, който включваше ремонта на Ковачевци-Бистрица-СОП (Ярема). Ярема е готов отдавна, Самоков-София не може да се започне. За Самоков-Ихтиман има проект от преди повече от 10 години готов и чакащ. Само че пътят не е в приоритетите на АПИ очевидно. Не е магистрала. Община Самоков предишни години нелегално и под сурдинка заделяше по някой тон асфалт за аварийно изкърпване, защото се видя, че държавата нехае.

Leave a Reply