Новини, Шарен свят

Определиха зам.-кмета Шехтанова за „Финансист – новатор”

Зам.-кметът на Община Самоков Сия Шехтанова заслужи наградата “Финансист – новатор” в категорията за общини с население до 60 хил. души. Наградата връчи изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова на 20-ата Годишна среща на финанстите на общините, състояла се на 1, 2 и 3 юни в Боровец.
Изяснено бе, че за „иновация“ се приемат само такива практики или решения, които надграждат изпълнението на задължителни нормативни изисквания или разрешават конкретен проблем в областта на местните финанси и могат да бъдат приложени и от други общини.
Наградата се присъжда в 3 категории в зависимост от населението на съответната община – до 10 хил. души, от 10 до 60 хил. и над 60 хил. души.
В срещата в Боровец участваха повече от 400 финансови експерти от страната.
Това е един от най-големите форуми на Сдружението на общините. Целта е да се подкрепи местната власт в усилията й за по-ефективно управление на средствата.
Кметът Владимир Георгиев откри първата пленарна сесия и благодари на гостите, че са избрали Община Самоков и Боровец за домакин на форума.
„От съществено значение е да се засили процесът на децентрализация, като един от основните приоритети на новото правителство. Всичко това трябва да е подплатено със законодателни норми, за да работят различните нива на властта като добре синхронизиран механизъм“, заяви Георгиев, който е и член на Управителния съвет на Сдружението на общините.
Председателят на Управителния съвет на сдружението Даниел Панов, кмет на Велико Търново, благодари за домакинството и подчерта, че голяма част от проблемите на общините се създават от несинхронизирани законови поправки. Панов настоя да се разширят правомощията на общините и в тази насока да се изготвят планове с конкретни мерки на местно и национално ниво.
Във форума участваха председателката на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, шефът на Сметната палата Цветан Цветков и др.

Leave a Reply