Оригинална изложба-базар в библиотеката

„Цветница и Великден” – изложба-базар квилинг под този надслов създава празнично настроение у посетителите на Общинската библиотека „Паисий Хилендарски”.
Квилингът е форма на изкуството – използват се хартиени ленти, които се навиват, сгъват или слепват заедно, докато се създаде произведение с интересен декоративен дизайн.
„Посрещаме с радост магията на пролетта и нейната невероятна способност да прави толкова цветно и красиво хартиен филигран – форма на изкуството, което ни показват с творбите си Борислава Филчева, Венета Иванова и Мартина Кроснева”, каза при откриването на 8 април Мирослава Мирчева.
Венета е студентка първокурсничка, а Борислава и Мартина са ученички съответно в 7 и 12 клас на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” и ПГ „Константин Фотинов”.
Наистина красиви, сътворени с вдъхновение и майсторство, картичките са подредени във витрините на библиотеката. Фантазията и хармонията на багри впечатляват. Материалите са екологични, често дори отпадъчни. Фактът, че много от картичките са разпродадени веднага, също говори за интереса към тях. А и цената е впечатляваща – от 1 до 5 лв. всяка.
„Боби ми е братовчедка, а с Мартина сме приятелки от малки. Преди няколко години Марти и майка бяха попаднали на квилинг картички в интернет. Харесаха ни и решихме да започнем да творим и ние. Учехме се, като гледахме видеоклипове”, сподели за „Приятел” Венета.
Отначало всичко било като на шега. По-късно се подсетили за хобито си и отново започнали да създават квилинг картички. Правели ги предимно за подаръци на близки и познати. Гл. библиотекар Албена Ихтиманска обаче видяла оригиналните произведения и предложила на момичетата да уредят изложба.
„Понякога работим заедно, но по-често по отделно – все пак свободното ни време не съвпада”, допълни Венета.
Името на самото изкуство произлиза от думата “quill” – “паче перо”, което се е използвало от монахини като основен инструмент още в Средновековието за навиване на ивици хартия с позлатени краища. Така се изработвали малки хартиени брошки, които погледнати отблизо, създавали илюзията, че са от злато. От края на миналия век квилингът отново придобива популярност. Техниката се използва и за украса на сватбени покани, поздравителни картички, кутии. Такива произведения могат да се видят и в художествени галерии по света.
Наред с квилинговите произведения в отделна витрина в библиотеката е подреден специален великденски кът от Елеонора Божичкова. Тук правят впечатление украсите на великденските яйца, венците, картичките.
Изложбата-базар ще продължи до Великден.

Евгения Попова

Венета Иванова
Мартина Кроснева
Борислава Филчева

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*