Култура, Новини

Оригинална изложба в библиотеката

В Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” на 14 март бе подредена изложба на изделия, изработени по малко познатата технология „плъсти”. Красиво обагрени шалове, наметала, брошки, гердани, цветя от естествена вълна оживиха залата. Изящните произведения са дело на жени от Варна, които възраждат стария занаят.
Една от авторките – Руменка Михайлова, сподели: „Много ме заинтригува, когато преди 15 години в Копривщица видях килим, за който дори не подозирах, че е плъстен – толкова е забравен този занаят, че отиваш в музея и гледаш нещо, за което, ако някой не ти каже какво е, няма как да разбереш. С този занаят се занимават само някои жени в Родопите, но не желаят да споделят технологията…”
Плъсти е естествена вълна – изпрана, изчепкана, извлачена. Понеже косъмът е животински, са използвани неговите естествени свойства, като е намерен начин – механичен и химичен /с топла вода и валяне/ вълната да залепва сама за себе си. След като изсъхне, като желирана торта тя си запазва формата. Процесът е необратим. Майсторките дадоха пример с изпиране в пералнята на пуловер от естествена вълна – как той се свива и остава завинаги малък…
Самата Руменка Михайлова е с интересна биография. Родена е в Попово, но от дете живее във Варна. Завършила е английска езикова гимназия, а по-късно и електроинженерство в София. Работила е в заводи в Ботевград и Варна. След промените през 1989-1990 г. води курсове по английски. Създава и работилница за художествени мебели с резба и стъклопис. В момента има ателие за плъстени сувенири, дрехи и килими.
Изложбата е част от програмата на самоковския клуб „Ръкоделие” с ръководител Ани Йовева. До 24 март оригиналните изделия ще бъдат на разположение на посетителите.

Leave a Reply