Оригиналният дом на самоковския генерал Димитър Перниклийски в София бе възстановен

Снимка: https://www.btv.bg/

На ул. „Иван Вазов” 7 в столицата е реставриран домът на един заслужил наш съгражданин – генерал-майор Димитър Перниклийски, герой от четири войни.
Оригиналната сграда е била засегната от бомбардировките през Втората световна война, а през 2015 г. – срината почти до основи. След това е възстановена по желание на новия й собственик – почетният консул на Литва у нас Рачо Рибаров. Той първоначално купил къщата от наследниците, които отдавна не живеели в България. При повторното изграждане строителите обърнали специално внимание на фасадата откъм улицата. Тя е възстановена с характерната за нея богата орнаментална украса, за която специално са се погрижили скулптори.
Първоначалният проектант на сградата е арх. Стефан Джаков, автор и на проекта за известната Синя къща в Пловдив. Когато преди четири години започва реставрацията на софийския дом се оказва, че от оригиналната триетажна сграда с разгъната застроена площ 950 кв. м са останали само два етажа и около 300 кв. м разгъната застроена площ.
Решено е да се запази фасадата откъм улицата, а отзад  пространството да се оформи по модерен начин. „Така са възстановени много стари къщи във Виена например”, казва новият собственик. Рачо Рибаров е учил и е живял в Холандия и Англия, но сега не иска да живее извън България. В София пък не желае да се установи в Бояна например, въпреки че има възможности за това. Решава да купи къщата на ул. “Иван Вазов” и да я реставрира. 
Ваденето на разрешителни и съгласуването с Министерството на културата, тъй като къщата е паметник на културата, се оказало истинско ходене по мъките, но накрая всичко завършило успешно под ръководството на арх. Пламен Братков. Сега вече възстановеният дом на видния самоковски гражданин и български военачалник ген. Димитър Перниклийски отново краси централната част на София.

х х х

Димитър Перниклийски е роден на 20 юли 1860 г. в Самоков. В 1881 г. завършва артилерийско военно училище в Русия. Произведен е в чин подпоручик и започва служба в българската артилерия.
По време на Сръбско-българската война през 1885 г. като поручик е командир на батарея и участва в сраженията при Сливница и Пирот. После, като капитан, служи в Софийския и Видинския крепостен батальон. През 1890 г. е произведен в чин майор, служи в Софийската крепостна батарея. В 1894 г. е вече подполковник и командир на артилерийско отделение, а след това – командир на Видинския крепостен батальон и на артилерийски полк. От 1904 г. е полковник.
През Балканската война полк. Перниклийски е началник на артилерията на 1-а армия, а след това – началник на артилерията на съединените 1-а и 3-а армия. По време на Междусъюзническата война e началник на отделение в Артилерийската инспекция и началник на планинската артилерийска бригада. В 1915 г. е назначен за началник на артилерията в 1-а военнодивизионна област.
По време на Първата световна война полк. Перниклийски е последователно началник на крепостно-обсадната артилерия, дунавските и морските укрепени пунктове и началник на 4-а дивизионна област и Шуменския укрепен пункт.
На 30 май 1917 г. е произведен в чин генерал-майор и назначен за началник на Тиловото управление на 3-а армия. След войната преминава в запаса и се посвещава на научна дейност. Един от създателите е на специализираното военно издание „Артилерийски преглед“.
Удостоен е с високи отличия – ордените „За храброст“, „Св. Александър“, „За военна заслуга“ и др.
От този свят си отива на 26 април 1936 г. в София.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*