Култура, Новини

Оригинални дървопластики украсиха Туристическата градина

Шест оригинални творби от дърво, дело на участниците в националния пленер по дървопластика, организиран от фондация „Малък Зограф” и подкрепен от Общината, бяха поставени в началото на Туристическата градина.
Това стана на заключителната за пленера изложба в понеделник, 14 септември. Седмото творение от дърво пък ще краси двора на школата по изобразително изкуство „Захарий Зограф” при читалище-паметник „Отец Паисий” на главната улица „Цар Борис III”.
Участниците в пленера имаха само една седмица, за да изработят уникалните си творби. По всеобщо мнение на присъстващите са се справили отлично. Специални поздравления заслужи и изборът на място за поставяне на новите художествени произведения. „Тук се създаде арт среда на открито. Това чудесно начинание и разполагането на дървените фигури образуват екстравагантна и оригинална среда, с която малко градове могат да се похвалят”, коментираха ценители на изкуството.
В пленера участваха четирима млади творци – Христина /Тити/ Дренска, Яна Добрева, Илия Владимиров и Христо Антонов. Творчески ръководител им беше Боян Боянов.
„Пленерът се осъществява за първи път в града ни и дава възможност за реализация на младежи от цяла България. Макар и твърде млади, участниците показаха своите чудесни качества в областта на изкуството и доказаха сериозната си творческа биография. Смея да твърдя, че те са вече завършени художници и новите течения в изкуството идват при нас благодарение на тях”, въодушевен бе почетният президент на фондация „Малък Зограф” Пенка Боянова.
Зам.-кметът Васил Сайменов остана впечатлен от видяното и заяви, че се надява пленерът да има продължение в годините. Той връчи и награда в размер на 400 лв. от името на общинската управа. П. Боянова пък отличи участниците с грамоти и медали от името на фондацията.
„В момента изпитвам истинско щастие и наслада от иновативните и авангардни творчески решения на младежите. Дървопластиките са пионери на това разкошно пространство. Спомням си преди години как този парк бе занемарен и дремеше за своите откриватели. Ето, че сега Туристическата градина се развива и живее нов живот. Заедно с новоизграденото самоково в другия край този парк се превръща пак в притегателно място за самоковци. Пожелавам на всички да отключим сетивата си за тази красота”, заяви пък културната деятелка Снежана Ивайлова.
Събитието уважиха и секретарят на Общината Ангелина Вангелова, гл. експерт „Култура” Пепа Георгиева, скулпторът Бойко Джакерски. Тук бе и награденият наскоро със златен медал за помощта му към фондация „Малък Зограф” Стоян Пашов, председател на читалище-паметник „Отец Паисий”.
Изявата завърши с коктейл.

Делян Василев

Leave a Reply