Освежават маркировката в Рила планина

Представители на Българския туристически съюз и на „Джи Пи Груп” АД обявиха на пресконференция на 12 октомври своето сътрудничество и старта на работата за обновяване на туристическата маркировка по европейското трасе Е4. Първият етап от партньорството включва освежаване на лятната и зимната маркировки в Рила – на участъка от хижа „Мальовица” през заслоните „Страшното езеро” и „Кобилино бранище” до хижа „Рибни езера”.
„Джи Пи Груп“ от години участва в подобни кампании. Решихме да финансираме подмяната, възстановяването и освежаването на зимната и лятната маркировка по Е4, защото това е атрактивен европейски маршрут и вярваме, че подобряването на състоянието му в българската част ще допринесе за увеличаване на потока от туристи и развитието на България като предпочитана туристическа дестинация. Днешното събитие е само първата стъпка от плановете ни за партньорство с БТС“, коментира Георги Гигов, проектов мениджър във фирмата.
Вторият етап на проекта ще обхване трасето от хижа „Рибни езера” до хижа „Македония”.
Сега туристическата маркировка по маршрута не е в добро състояние и носи рискове. По данни на Планинската спасителна служба само по това трасе, което е едно от най-трудните, са извършени през последните години над 20 спасителни акции.
„Маршрутът не е подходящ за преминаване при лошо време, а при интензивни валежи, силни ветрове, гръмотевични бури и заледявания отделни участъци могат да бъдат опасни. При разклон на пътеки съществуват рискове от отклоняване от основното трасе поради липса на указателни стрелки или изтрити надписи по тях, рядко поставена или унищожена маркировка“, коментира Йордан Йорданов, сътрудник по хижната дейност и маркировката към БТС.
Работата ще бъде извършена на ръка от университетския аварийно-спасителен отряд. Освен освежаване на маркировката, ще се поставят табели с допълнителна информация за надморската височина, указателни табели, GPS координати, ще се монтира азимутна маркировка и ще се посочат пешеходните времена до най-близките туристически обекти. Ще се възстановят стълбовете.  Изцяло ново метално въже ще се монтира в участъка от заслон „Страшното езеро” до Римски друм.
Университетският аварийно-спасителен отряд поставя и подновява маркировката в почти всички родни планини вече повече от 30 години. Работи се по установени стандарти, като се използват шаблони. Очаква се повече трудности да създаде обновяването на зимната маркировка.  Практическата дейност ще започне след като разрешение дадат ръководствата на Националния парк „Рила“ и на Природния парк „Рилски манастир“.
Маршрутът на път Е4 е с дължина 12 000 км. Трасето започва от най-западната част на Португалия, преминава през Испания, Франция, Чехия, Унгария, Сърбия, България и завършва в Кипър. Българската част от трансевропейското трасе е позната още като „Петте планини“ – прекосяват се билата на Витоша, Верила, Рила, Пирин и Славянка. По този международен маршрут минават най-запалените туристи и любители на природата не само от България, но и от Европа и от цял свят.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*