Осветиха място до болницата за храм на „Самоково” /снимки/

Южно от болницата, в североизточната част на съществуващия сега парк, предстои в близките години да се издигне храм – „Св. великомъченик Панталеймон”. Това ще бъде шестата самоковска църква и първата от Освобождението и дори от век и половина насам.
Свещенодействието по случай полагането на основите на новия молитвен дом бе извършено в слънчевия съботен ден на 13 април от Знеполския епископ Йоан, викарий на софийския митрополит и партриарх български Неофит, в съслужение с духовници от София и Самоков, сред които бяха архиерейският наместник в града ни свещеноиконом Петър Стоименов и председателят на цюрковното настоятелство на новия храм свещ. Михаил Колев.
Епископ Йоан положи под основния камък „Капсула на времето” – свитък с имената и подписите на духовниците, членовете на църковното настоятелство и ръководителите на общината, заедно с послание към бъдните поколения.
В словото си епископ Йоан изтъкна, че св. Панталеймон е бил целител и безсребърник. Великомъченикът се почита като закрилник на лекарите. Частица от неговите мощи, донесена преди време от Хилендарския манастир в Света гора, се съхранява в нашия Девически манастир.
Епископ Йоан предаде благословията и поздравите на патриарх Неофит и пожела начинанието да завърши с успех. Прозвуча „На многая лета”.
Кметът Владимир Георгиев изтъкна, че Общината е дарила терена – 200 кв. м, за храма, и добави, че в днешния материален свят е много важно да се обърнем към духовното начало. Градоначалникът добави, че Общината ще съдейства и занапред на богоугодното дело.
От името на църковното настоятелство д-р Красимира Ковачка, управител на „МБАЛ-Самоков” ЕООД, припомни, че идеята за параклис на това място е възникнала още през 2005 г., за да прерасне по-късно с подкрепата на духовенството, общинската управа и обществеността в инициатива за построяване на храм, който от една страна ще бъде на разположение на лекуващите се в болницата, а от друга – ще представлява единствената църква в „Самоково” – най-големия квартал на града ни.
Автор на проекта за храма е арх. Райна Куманова. Самата сграда ще бъде с площ от 88 кв. м и ще се изгражда с дарения. Имената на ктиторите ще бъдат изписани в храма. Първото дарение от 2000 лв. е направил приживе бившият кмет Ангел Николов. Дарения се събират вече на много места в града ни. Кутия за дарения имаше и на самото тържество на 13 април.
Накрая бе даден коктейл.
Сред присъстващите на своеобразния празник бяха председателят на Общинския съвет Ирена Коцева, заместник-кметовете Радослав Стойчев и Васил Сайменов, игуменията на Девическия манастир Гавриила, общински съветници, бивши народни представители и кметове, обществени деятели. Тук бе и известният бизнесмен Христо Ковачки.
Водеща на тържеството бе Веска Тодорова, главен експерт „Връзки с обществеността” в Общината.

Тодор Василев
Снимки: Надка Вардарова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*