Култура, Новини

Осветиха обновения параклис „Свети пророк Илия” край Шипочан

Обновеният параклис „Свети пророк Илия” край Шипочан бе тържествено осветен навръх Илинден – 20 юли.
Свещениците Емил Христов, председател на църковното настоятелство в селото, и Петър Стоименов отслужиха водосвет. Дългогодишният кмет на селото Здравко Пенев благодари на отците и поздрави от сърце спонсора Илиян Пириев, като му подари икона на св. Георги /на името на бащата на Илиян, който е родом от Шипочан/ и му пожела и в бъдеще да се грижи все така добре за това свято място.
Събралите се в слънчевия ден много жители и гости на селото запалиха по свещичка и се помолиха за здраве на себе си и на своите близки. Отците изразиха признание на дарителя, благословиха множеството и поръсиха със светена вода параклиса и богомолците. После всички се почерпиха и изразиха възхищението си от свършеното богоугодно дело, от красивата постройка и от прекрасния изглед, който се открива от нея. 
Самият параклис е ремонтиран изцяло – от основите до покрива.  Строителните работи са извършени от специалисти от фирмата на спонсора „Пириев лес” ЕООД, а изписването е станало със съдействието на фирма от Пазарджик и на самоковския художник Цондю Николов.
Свой дял в благородното дело има и Румен Кабадийски. 
Вътре в самия храм е запазена вековна реликва – стародавен голям каменен кръст. Украсен с цветя, на него и сега се палят свещи.
Край храма са издигнати красиви нови здрави навеси с пейки и маси. Прокаран е и път от отклонението на шосето Шипочан – Ново село до параклиса. Околната поляна е разширена и заравнена.
„До скоро за параклиса се грижеше Николай Зашев по традиция от своите близки. После той почина, но преди това ми завеща аз да продължа тази дейност. Реставрирах с моята фирма храма и виждате всичко колко хубаво стана”, поясни Пириев.
Още на другия ден – в събота, 21 юли, в селото бе раздаден курбан в чест на светеца пророк Илия – патрон на обновения параклис.

Тодор Попов

Leave a Reply