Осветиха параклиса на Мальовица

Новият параклис „Св. Йоан Чудотворец“ бе осветен на 29 декември. Култовата постройка е монтирана на Меча поляна, в подножието на Мальовица, където е и входът на Националния парк „Рила“. Боголюбивото начинание е дело на сдружение „Върхът Мальовица – 2013“ с председател Рая Ранова-Мирчева, Югозападното държавно предприятие с център Благоевград и Инициативен комитет с председател д-р Стойчо Гълъбов. Съдействие са оказали и други хора и институции.

В присъствието на гости от Самоков и района, сред които бе и кметът на Самоковска община Владимир Георгиев, новият храм бе осветен от Негово високопреосвещенство Западният и Средноевропейски митрополит Антоний в съслужение с други духовници. От името на патриарх Неофит митрополит Антоний благодари на Епархийския съвет и на дарителите на „този скромен, но величествен по значение параклис“.

Новият храм е издигнат с помощта на дарения и в памет на загиналите алпинисти и туристи; известно е, че Мальовица е люлката на родния алпинизъм. Всеки любител на планината, тръгнал към величествената Рила, ще може също тук да запали свещичка за здраве и сполука.
Тържеството завърши с впечатляваща фолклорна програма.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*