Новини, Шарен свят

Освободиха Войнов като шеф на Агенцията по безопасност на храните

Йордан Войнов

Д-р Йордан Войнов депозира оставката си като директор на Агенцията по безопасност на храните. Това стана, след като премиерът Марин Райков заяви на пресконференция, че той трябва да бъде освободен заради скандала с дезинфекцията по българо-турската граница.
“Аз още в самото начало заявих, че ще си подам оставката. Те тогава препоръчаха да изляза в отпуск, така че няма никакъв проблем. Разбрахме се с министъра на земеделието и храните проф. Иван Станков”, коментира нашият съгражданин.
В началото на април прокуратурата се самосезира по медийни публикации, че фирма “Пи Еф Си” ЕООД е избрана по съмнителен начин да събира такса “Дезинфекция” на ГКПП “Капитан Андреево”.
Системата за дезинфекция на превозните средства, известна още като “златния гьол”, бе премахната в началото на 2009 г. заради множество сигнали за злоупотреби със събираните такси. Заради епидемията от шап в Турция обаче в началото на 2011 г. “гьолът” отново заработи.
След избухването на скандала от държавното обвинение обявиха, че започва проверка заради данни за извършени престъпления – безстопанственост и неизгодна сделка, като от Войнов ще бъдат взети обяснения. Междувременно той прекрати договора с фирмата.
“Йордан Войнов е човекът, подписал скандално известния договор за санитарния контрол на границите на нашата страна. Знаете, че договорът беше подписан на 12 март, т. е. един ден преди встъпването в длъжност на това правителство”, каза още Марин Райков.
Самият Войнов вече заяви, че прекратява договора не защото има нещо нередно, а защото не можело “постоянно да обяснява, че няма сестра”. Той уточни, че преди конкурса с пръскането на автомобилите се занимавали нещатни експерти, наети от агенцията на граждански договор, но Инспекцията по труда обявила това за нарушение. Затова се стигнало до ангажирането на частната фирма, която поела и много разходи.
След изявлението на премиера Войнов коментира пред БТА: “Настъпих много интереси, не съм удобен.” Според него нещата скоро ще излязат наяве, а те били свързани с накърнени интереси на фирми и лобита във връзка с неудобните за тях наредби за млечните продукти и за водата в пилетата. “Когато ме няма, нещата там ще се случват много по-лесно”, коментира той.
До създаването на агенцията Йордан Войнов беше генерален директор на Националната ветеринарномедицинска служба, а от 2001 до 2008 г. пък беше начело на софийското областно звено на службата.

Leave a Reply