Новини, Шарен свят

Осигуряват заетост на повече от 200 души

В дирекция „Социално подпомагане” е одобрен списък на 328 души, които имат право на социално подпомагане. Те ще получават за 1 година месечни помощи, като същевременно се задължават всеки месец да работят по 4 часа дневно в продължение на 14 дни.
Според Правилника за социално подпомагане от задължението да работят се освобождават майки с деца до 3 г., хора с увреждания /с решение на ТЕЛК/ и временно освободени с протоколи от медицински лица.
Така остават около 150 души, които ще работят по график по 14 дни на различни обекти, разпределени от Общината.
Междувременно 40 души са назначени на работа допълнително за срок от един месец по проект „Нови възможности за грижа”.
До края на февруари се очаква още 70 души да започнат работа по проект „Обучение и заетост на младите хора” по ОП „Развитие на човешките ресурси”. Те ще бъдат заети с дейности по поддръжка.
30 безработни пък ще се обучават по програма „Хоризонт” от понеделник в продължение на 4 дни в „Арена Самоков”. Обучението ще се води от представители на Строително-квалификационен център – София. Участниците ще получават стипендия. 40 % от успешно завършилите ще могат да работят по 3 месеца.
Безработни ще се обучават и за болногледачи за четвърта поредна година, информираха на 24 февруари от Бюрото по труда. Подборът за обучение по проект „Шанс за работа – 2016 г.” започва от петък, а занятията ще стартират на 7 март. В продължение на 300 учебни часа ще се обучават 55 души. След успешното завършване 40 % от тях ще бъдат наети за 3-месечно стажуване.

Leave a Reply