Новини, Шарен свят

Осигуряват храната и спането на 24 полицаи от страната в Боровец

На среща в Боровец на самия професионален празник на полицията св. архангел Михаил представители на общинската управа, хотелиери от курорта и шефове от РУП-Самоков решиха да се осигурят безплатно спане и храна на 24-те полицаи от страната, които ще бъдат командировани за предстоящия активен зимен туристически сезон в курорта. Допълнителни пари обаче няма да се събират.
Да се осигурят допълнителни средства бяха поискали преди това от полицейския синдикат и на тази тема се проведе в края на октомври първа подобна среща, но тя тогава приключи, без да се вземе окончателно решение.
По принцип полицейският синдикат искаше на всеки командирован полицай да се осигурят по 20 лв. дневно или на практика общо 45 хил. лв. за трите зимни туристически месеца. Направените междувременно сметки са показали, че за да се съберат тези средства 30 хотела в курорта трябва да дават по 500 лв. на месец.
Известно е, че през последните зими на командированите от страната полицаи в Боровец през сезона се осигуряват безплатно нощувките, храненето, отоплението, ползването на басейн и пр., т. е. предоставят им се нормални съвременни условия за живот.
По време на срещата на 8 ноември хотелиери заявиха, че ако се събират допълнителни пари, трябва и наемателите на къщички–заведения, и всички други хора и фирми, които имат бизнес в курорта, също да дадат своята лепта. От друга страна обаче няма законов, нормативен механизъм, който да задължи когото и да било да дава пари за такава цел.
Така се стигна и до окончателното решение да се осигурят само спането и храната на командированите полицаи, но без да се събират допълнителни средства.
Началникът на Районното управление на полицията в Самоков Георги Тодоров трябва да запознае директора на Ообластната дирекция на МВР – София област главен комисар Николай Николов с взетото решение.

Leave a Reply