Новини, Политика, Читателски

Оскърбление вместо поздравление

Браво, самоковци! Царе сме да не си оценим подобаващо най-заслужилите съграждани. Какво друго може да се каже след смайващото съобщение в миналия брой на в. „Приятел”? Не виждаме ли делата на инж. Петър Георгиев? Може ли някой от отхвърлилите го за удостояване със званието „Почетен гражданин на Самоков” да се похвали с по-голяма дейност, за да го оценява?!
Аз не съм чула досега да се говори за гласуване, когато се дава такова отличие. И ако погледнем назад във времето, изниква въпросът – кой от удостоените досега с това отличие може да се представи с повече направено за града и изобщо – има ли някаква фиксираща „летва”, която при някои случаи очевидно е била доста снижена. А сега си затваряме очите пред такива дела!…
В нашето трудно време да съхраниш едно предприятие и успешно да го преведеш през времето – 30 години /!/, да дадеш работа на толкова хора, да поощриш спорта и да създадеш условия за постижения и име на младите баскетболисти, да уважаваш дори пенсионираните си служители и да не пропуснеш да ги зарадваш за големите празници…
Слепи ли сте, господа? Не виждате ли как градът ни светна нощем като ден с лампите на „Самел 90”?!
Колко големи градове у нас могат да се похвалят с газификация, да не говорим за по-малките като Самоков. Ние от години вече имаме привилегията да топлим домовете си удобно и ефективно на същата цена при много по-трудното за употреба твърдо гориво. При това въздухът ни остава чист. Ами всичките учреждения, училища, болница, черкви за зимата да са топли – непостижима мечта и лукс в миналото!
Аз си спомням като дете колко студен беше читалищният салон и почти неизползваем през зимата… И колко се бореше друг един инженер да се газифицираме, а и него вече не го споменаваме. Инж. Георгиев осъществи тази голяма мечта.
А колко от нас „индивидуално” са отишли при инж. Георгиев с молба за подкрепа и финансова помощ и той не е отказал на никого…
Не! Тази срамна неблагодарност не трябва да се отмине мълчаливо! Аз предлагам да се измени правилото за това гласуване, щом съветниците могат да вземат такова парадоксално решение: как така може да се уважи „въздържанието”, т. е. отказът само на десет души, а да не се вземат под внимание подписалите предложението стотици хора!?
Нека още веднъж гласуваме ние – гражданите, за него! И да поздравим инж. Петър Георгиев за юбилея му така, както много е заслужил – с едно искрено и от сърце БЛАГОДАРЯ!

Росица Тренкова

Leave a Reply