Култура, Новини

Основахме женски клуб „Д-р Катя Ахрянова”

В клуба на Четвърти квартал бе учреден женски клуб “Д-р Катя Ахрянова”

Участничките в Женското дружество при Четвърти квартал към Демократичния съюз на жените правим своите сбирки, които преди наричахме седенки, всяка сряда без прекъсване. При нас идват жени и от други квартали. На последната сбирка решихме да бъдем клуб с патрон д-р Катя Ахрянова.
Тази жена е направила много за развитието на женското движение в Самоков още отпреди 1944 г., а и след това, и заслужава да бъде наш патрон. Родена е през 1901 г., а умира едва 46-годишна, през 1947 г. Тя е била активен член на ръководството на самоковското женско дружество „Зора”, председател на въздържателното дружество в Самоков, организатор на женски дружества в града и селата, инициатор за изграждането на детски дом, ясли, старопиталище, пансион за работнички от селата. Била е член на Централното ръководство на БНЖС /Българския народен женски съюз/ още от първия му конгрес.
През зимата ние се събираме в клуба, а през лятото – в Туристическата градина. Когато сме в клуба, четем книги. Тази зима четем книгите на Христо Ярловски. Вече прочетохме „Самоковските хайдути” което посветихме на 200-годишнината от рождението на Чакър войвода. От тази книга научихме много повече неща за този хайдутин. Например, че се е оженил за мома, която е живяла до черквата „Св. Никола”, т. е. до нашия сегашен клуб. Научихме много и за другия хайдутин-единак – Георги Хаджиянчов.
Сега четем „Самоковски истории”. Книгите са написани на достъпен и увлекателен език и всички жени с интерес слушат историите от нашето далечно минало, прочетени от Елена Шехтанова, която е и председател на нашия клуб.
На 21 януари празнувахме Деня на родилната помощ, а сега вече се готвим за 8 март. Празнуваме и рождени, и имени дни. Медицинската сестра Вера Симчева пък мери кръвното на жените.
През лятото незабравими часове прекарваме в Туристическата градина. Тя стана отново приятно място за разходки – през приказните мостчета на Бистрица край Искъра може да се стигне чак до Чакърови поляни. Но, разбира се, който може да ходи…
Със задоволство прочетохме, че общинското ръководство планира да продължи благоустрояването на Туристическата градина. Защото тук идват много хора – и млади, и по-възрастни, от целия град, за да прекарат приятно свободното си време.
С нетърпение очакваме довършването на новия клуб в квартала ни. Помещението е по-голямо и се надяваме там да идват жени и от други квартали.

Жените от клуб „Д-р Катя Ахрянова”

Leave a Reply