Новини, Политика

Оспорват решение на Общинската избирателна комисия в ЦИК

Общинският съвет на БСП е изпратил жалба до Централната избирателна комисия /ЦИК/, с която възразява срещу решение на Общинската избирателна комисия, според което трябва да се премахват плакати на кандидат-кмета Владимир Георгиев заради това, че не е ясно от чие име са издадени.
Според жалбата общинската комисия не е направила разлика между това, кой издига кандидатурата на определен кандидат за кмет и от чие име се издава съответният плакат. В документа се добавя, че от проверки на територията на общината е установено, че на различните агитационни плакати нито една партия, коалиция или инициативен комитет не са отбелязали от чие име са издадени. При това положение съвсем логично би било общинската комисия да разпореди да се премахнат /изземат/ плакатите на всички партии, коалиции и инициативни комитети, се казва още в жалбата. В противен случай решението е образец на политическа репресия, убедени са от централата на социалистите.
При разглеждане на случая общинската комисия е отказала да разгледа становището на соцпартията, тъй като нямало предвидена такава процедура. “Недопустимо е, когато някой е обвинен за извършено закононарушение, разглеждащият случая орган да не поиска обяснения от нарушителя, да не разгледа възраженията му”, изразяват недоволството си “червените”. Те недоумяват защо комисията не ги е задължила да приведат плакатите в законов вид в определен срок, а след това, ако не се съобразят с подобно решение, да предприеме санкцията.
Решението е постановено и без да са обявени мотиви, пишат още подателите на жалбата до ЦИК. Те категорично настояват то да бъде отменено.

Leave a Reply