Здраве, Новини

Остеопорозата заплашва не само жените

Световният ден за борба с остеопорозата – 20 октомври, ни напомня, че става дума за най-често срещаното костно заболяване при възрастните хора. Костната маса постепенно намалява, изтънява, става крехка и чуплива поради преобладаването на костното разграждане пред костното обновяване.
Голяма част от т. нар. стъклени хора не подозират наличието на остеопороза до момента, в който не получат “лесни” счупвания, които са необясними за потърпевшите поради минималната травма, която ги предизвиква.
Най-честият мит при остеопорозата е, че болестта е част от процеса на остаряване, засяга само жените около и след менопауза и не може да се предотврати.
Стратегическата й профилактика се залага в годините на детството и юношеството, когато се изгражда индивидуалната за всеки човек максимална плътност и здравина на костта. До 20-ата година сме натрупали нашата “пикова костна маса” – капитал, който определя пожизнено костното ни здраве.
Основен рисков фактор за остеопороза и фрактури при мъжете е възрастта над 50 г. /всеки пети мъж след 50-годишна възраст претърпява счупване от остеопороза/.
Рискови групи са и хората с анорексия, тестостеронов дефицит, хронични чернодробни, бъбречни, онкологични заболявания, възпалителни заболявания на червата, диабет и др.
Рискови фактори са и наследствеността, ниската двигателна активност, обездвижването, недостатъчният прием на храни, тютюнопушенето, наднормената консумация на алкохол /над 50 мл концентрат дневно/ и на газирани напитки, ниското тегло.
За предпазване от остеопороза се препоръчва поне 60-минутна ежедневна физическа активност, включително тичане, скачане, изкачване на стълби, танци, участие в спортни игри /футбол, волейбол, баскетбол/, плуване /стилове „кроул”, „бътерфлай” и др./. Физическата дееспособност не трябва да се спестява, а да се превърне в полезен навик.
Много полезни са консумацията на мляко и млечни продукти, приемът на витамин D, умереният престой на слънце.

Регионална здравна инспекция – София област

Leave a Reply