Здраве, Новини

Остеопорозата – „тихият крадец”…

Филм за болестта остеопороза под надслов „Тихият крадец” бе прожектиран наскоро в Сарафската къща. Инициативата бе на Йорданка Благоева и Светлана Атанасова – членове на самоковския Ротари клуб. На въпроси на присъстващите отговориха създателите на филма – проф. д-р Златимир Коларов, председател на дружеството по остеопороза и остеоартроза, и режисьорката и съпруга на професора Валентина Фиданова–Коларова.
Остеопорозата се смята за “тихия крадец”, защото без да усетим тази болест намалява калция в костите и ги прави чупливи. Заболяването взема доста жертви всяка година. Остеопорозата засяга приблизително една трета от жените над 50 години и всеки осми мъж в “третата възраст”, като води често до счупвания на прешлени, китки, бедрена шийка. Травмите, естествено, са съпроводени с болки, с ограничаване на подвижността, а често и с нарушаване на осанката.
За да се предпазим от остеопороза, трябва да се движим повече, по възможност да спортуваме, да използваме максимално слънчевите дни, както и да отдаваме предпочитание на млякото и млечните продукти. И не на последно, а на едно от първите места, както отбеляза и проф. Коларов, който е и сценарист на филма, да сме позитивно настроени.

Leave a Reply