Отвориха парковете, но при специални изисквания

От понеделник, 27 април, посещенията във всички паркове в Самоков са разрешени. Кметът Владимир Георгиев издаде заповед, с която се регламентираха посещенията и организацията на движение в парковете.
Посещенията в Туристическата градина и парковете „Крайискърец”, „Лаго”, „Ридо” и други открити места за отдих се допускат при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, обявени със заповед на здравния министър Кирил Ананиев от 26 април.
Разрешено е парковете и градините да се посещават от деца до 12 години, задължително придружени от родителите или членове на семействата, но не повече от двама възрастни, за времето от 9.30 до 18.30 ч. всеки ден. За собствениците на кучета, но не повече от един, е разрешен достъпът във времето до 9.30 и след 18.30 ч. всеки ден.
При посещение на парка разстоянието между семействата трябва да е най-малко 2.5 метра. Забранено е събирането на различни семейства на едно място.
Продължава да е забранено ползването на детски площадки и спортни съоръжения.
При посещенията в парковете и градинките не се разрешава сядането на пейките и в тревните площи. Това важи не само за парковите зони, но и за цялата градска среда. Забранена е и употребата на алкохол на обществени места.
Междувременно задължителното носене на маски бе удължено до края на извънредното положение – 13 май.
От Общината уточниха, че парковете в града ни са с достатъчно много входове и достатъчно широки алеи, за да бъдат ползвани разумно от всички.
Горните разрешителни режими и забрани важат и за парковете и градинките в селата.
Срокът и обхватът на мерките ще зависят от развитието на епидемичната ситуация в страната. Ако не се спазват инструкциите, контролните органи могат да направят предписания и парковете отново да бъдат затворени.
През последните дни са измити и дезинфекцирани съдовете за битови отпадъци.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*