Отвори врати старинен храм в Доспей

Снимка: БТА

Стародавната черква „Св. апостоли Петър и Павел“ в Доспей отвори врати след десетилетия немара и възстановителни работи през последните години.
Тържествен водосвет отслужи ставрофорен иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковската духовна околия, в съслужение с председателя на местното църковно настоятелство протоиерей Любомир Мишков и други духовници. Осветен бе и курбан. В храма бе открита фотоизложба, която онагледява дейността по възстановяването му.
Черквата съществува от времето в края на 17-и и началото на 18 век. След построването на новата черква в селото, която също носи името „Св. апостоли Петър и Павел“, старият храм постепенно е изоставен, прозорците са разбити, подът е изпочупен, вътре дори прорастват дървета. Преди пет години обаче започва усилена работа за неговото възстановяване с участието на църковното нстоятелство, дарители, общинското ръководство и местни жители.
Сега вече култовата старинна сграда ще бъде постоянно отворена. В църковния двор се намира и старото гробище на Доспей.
Междувременно стана ясно, че предстои още доста работа. Трябва да се оправи фасадата, да се възстановят стенописите, да се издигне камбанарията и да се облагороди околното пространство. Така окончателно старият храм ще възкръсне за нов живот.

Снимка: БТА

Можете да харесате