Новини, Шарен свят

Отговори за данъци и осигуровки – в www.nap.bg и на тел. 0700 18 700

Отговори на своите въпроси по данъчното и осигурителното законодателство интересуващите се могат да намерят в системата „Въпроси и отговори”, публикувана на www.nap.bg. В интернет приложението са обявени и всички указания и становища на изпълнителния директор на НАП по прилагане на законодателството от 2006 г. досега. Тези документи могат да се намерят и в разделите „Данъци” и „Осигуряване” на www.nap.bg.
С търсачката на приложението могат лесно да се намерят отговори на въпросите, като се използват ключова дума, изходящ номер, вид нормативен акт по член, алинея, точка. Системата „Въпроси и отговори” дава възможност да се залага и начална и крайна дата на търсения документ, както и вида на документа – въпрос, указание, становище. Базата данни от отговори, становища и указания се обновява ежедневно.
Отговори могат да се получат и на тел. 0700 18 700. Информационният център на НАП работи от 9 до 17.30 ч. всеки делничен ден. Обаждането се таксува на цената на един градски разговор. Запитвания могат да се изпращат и на имейл адрес: infocenter@nra.bg.
Всеки четвъртък от 14 до 16 ч. в дирекция „Обжалване и управление на изпълнението” в София се организира и приемна. Тогава експерти по прилагане на специфично законодателство отговарят на въпроси на клиентите на агенцията.
На интернет страницата на НАП e достъпен вече и програмен продукт за изготвяне на декларацията за изплатени доходи извън трудови правоотношения. До 2 май всички фирми, които са платили доходи на физически лица, различни от такива по трудов договор, са длъжни да декларират пред НАП съответните данни.

Leave a Reply