Здраве, Новини

Отделение за коронавируса в МБАЛ. Ще работи, ако е необходимо

На първия етаж в сградата на болницата е обособено специално отделение за прием на болни с коронавирус. Отделението ще работи само ако има  необходимост, изтъкна управителят на „МБАЛ-Самоков“ д-р Красимира Ковачка на заседанието на Общинския кризисен щаб, състояло се на 14 септември.
Както се знае, д-р Ковачка е председател на щаба. В заседанието участва и кметът Владимир Георгиев.
Самото отделение е с 10 легла, с отделен вход и приемни. Подготвен е необходимият медицински персонал, като лекари са били и на специализация в УМБАЛ „Св. Анна“ /бившата Окръжна болница/ в София. Закупени са достатъчно медикаменти, лекарства и лични предпазни средства. Отделението разполага с необходимата техника. Монтирани са специални лампи, които унищожават вируси и бактерии. С такива лампи се препоръчва да се снабдят и учебните заведения.
Свижданията в болницата са строго забранен. Евентуалното хоспитализиране става само след задължителен PSR тест.
В столицата пък вече работи Координационен център към Инфекциозната болница за съмнителни случаи от областта.
Представителят на Регионалната здравна инспекция Георги Николчов потвърди, че самоковската болница е готова, ако стане нужда, да приема болни от Ковид-19. Той дори допълни, че едва ли има друго лечебно заведение в цялата област с такава готовност.
Смята се още, че ситуацията с вируса в Самоков и района е овладяна. Дори през последните един-два месеца е имало цели седмици без нито един регистриран заразен. 
На заседанието на щаба стана ясно още, че в навечерието на новата учебна година всички учебни заведения са получили предписания за спазване на противоепидемичните мерки.
Представителите на МБАЛ и РЗИ настояха при нужда веднага да се търси медицинска помощ. Това е важно не само за заболелите, но и за техните близки. Особено внимание трябва да се обръща на пристигащите от други места. Задължителни са елементарните мерки – носенето на маски на обществени места, миенето на ръцете, спазването на дистанция. Д-р Ковачка призова за масово ваксиниране с противогрипна ваксина сега – в края на септември и началото на октомври /още повече, че след това може да се породи дефицит/. Това от една страна би помогнало за опазване на здравето на хората, а от друга би съдействало за по-лесно откриване на евентуалните заразени с Ковид.

Leave a Reply