Отец Любомир Мишков е вече протоиерей, Асен Каньов стана дякон

Снимка: https://mitropolia-sofia.org

В Бельова черква /храм „Рождество Богородично”/ сутринта на 19 август Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, отслужи архиерейска света литургия в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийската света митрополия, протоиерей Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковската духовна околия, свещ. Любомир Мишков, предстоятел на храма-домакин, свещенослужители от София и Самоков. Певческо и молитвено участие в богослужението взеха монахините от Девическия манастир, водени от игумения Пелагия.
Присъстваха кметът Владимир Георгиев, заместник-кметовете Сия Шехтанова, Васил Сайменов и Люба Кленова, и др.
Епископ Поликарп даде офикия „протоиерей” на свещ. Л. Мишков, който, по думите му, като достоен духовник полага голямо старание и ревност при изпълнението на свещеническите си задължения.
В дяконски чин беше ръкоположен иподякон Асен Каньов. Той е роден през 1987 г. в Самоков, където завършва и средно образование. През 2010 г. се дипломира като бакалавър в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, а на следващата година придобива и магистърска степен. През 2010 г. е постриган за иподякон. В последно време е възпитател в Софийската духовна семинария, приет е за докторант в Богословския факултет.
По традиция бе отслужен и празничен водосвет в черковния двор. Слово за подвига на св. Симеон Самоковски произнесе епископ Поликарп.
Светското име на свещеномъченик Симеон Самоковски е Симеон Попович. Не се знаят рождената му дата и родното му място, но е известно, че той е сред организаторите на въстанието в Нишко и Пиротско и че става самоковски митрополит през есента на 1734 г. Като митрополит е арестуван от турците през 1737 г., окован и хвърлен в тъмница, измъчван и мъченически загинал на 21 август същата година. Тялото на митрополит Симеон Самоковски било погребано в Бельова черква. Открито е през 1994 г., при разкопки, от археолога и сегашен директор на Историческия музей в града ни Веселин Хаджиангелов. В гробната яма са намерени част от мощите на мъченика, част от евангелие, митрополитски жезъл и златоткана митрополитска одежда. Сега мощите на светеца почиват на видно място в храма, а 21 август бе обявен през 2002 г. за Празник на Самоков.
Епископ Поликарп поздрави от името на Негово светейшество българския патриарх и софийски митрополит Неофит жителите на Самоков с празника и им пожела здраве, дългоденствие и да помнят светеца, закрилящ града.
Владиката освети курбан за над 2000 души, благослови събралите се и ги поръси със светена вода.

Можете да харесате