Култура, Новини

Отзиви в социалните мрежи за новата книга на Александър Кондоферски

“Пътешествия без предизвестия” е едновременно и мемоарна книга, и книга за пътешествията му по света, и галерия от колоритни, запомнящи се образи. Тя е апотеоз на неспокойния, неукротим, търсещ дух на българина, който навсякъде – по чужди земи и континенти, се чувства уютно и уверено като на своята свещена българска земя и родния Самоков. Земя на непреклонните му деди. Прочетете и се радвайте!”

x x x

„Да преброждаш света и докато нозете вървят из непознати земи, да носиш в душата си своята; докато се сблъскваш с разочарования, понякога – със смъртна опасност, докато се възхищаваш от красотата, различието на чуждото, сърцето ти да е стоплено от своето…”

x x x

„Наистина книгата заслужава да бъда прочетена. В нея е и душата на автора, направил толкова много да върже отново родовите връзки, разпокъсани в превратните времена.”

x x x

„Страхотна родова история – като тази, на западните благородници, но много по-вълнуваща, изпълнена с обрати и приключения! Разказът ме заплени: уникални случки – екзотични, романтични и опасни, удивителна природа – места, за които никога не съм чела, не съм и подозирала, силна емоция, пределна искреност! Много ми хареса! С удоволствие ще дам информация на моите ученици – те са четящи млади хора…”

x x x

„Това е книга и за всички българи по света и най-вече за младите хора. Въпреки трудностите, породени от превратностите на времето, духът на българина трябва да го има, защото духът на едни народ е всичко. Трябва да повдигнем духа на нашите сънародници. Всеки истински българин е като Крум Кондоферски. Умира, но не се предава! Побеждава дори прегръдка на анаконда! Отглежда 30 чужди деца. На 102 години държи в прегръдките си новородено внуче. Дори когато е на преклонни години, не забравя песничката, научена от майка си: „Хей ръчички, хей ги две…” Дори на смъртния одър иска да вижда снимки от своята родина!”

Leave a Reply