История, Новини

Отиде си Хрим!

Отиде си, напусна този свят и пак до последно държеше химикалката и листовете с мечтата си, с желанието си да допише историята на Широки дол. Не се даваше въпреки болките и многобройните процедури. Усмихваше ни се и споделяше своите идеи. А той просто вреше от мисли и идеи – за книги, картини, стихове, разкази, истории…
Хрим беше една неизчерпаема планета, която кръжеше по своя орбита. Не се съобразяваше с тази на другите. Защото беше много честен и почтен. Не можеше да приеме, че в този свят оцеляват мошениците и мръсниците. Той беше чист и в мислите, и в делата си. Затова го обичаха не само учениците, на които през годините беше отворил очите. Обичахме го и ние, които го познавахме.
Неговите дела оставиха дълбока диря. Дори и това, че преди години събра децата от махалата и посадиха десетина дръвчета. После през цялото време ги поддържаше, поливаше, боядисваше. Те вече дават плодове и когато ги късаме, ще загорчават от болката, че него го няма. Но и ще сладнеят, защото мъжът с необичайното име Хрим, когото аз оприличавах на Дядо Вазов, ги посади с много любов за хората.
Общите ни изяви – срещи, празници, изложби, са преминавали винаги с топлота, с усмивки и искрено приятелство. Изложбата, която подредихме на тазгодишния Бобфест в Радуил, стана неговото прощаване с хората и любовта му към красотата наоколо.
Хриме, не можахме да направим интервюто, което така и не написах, макар че с часове сме си говорили. Дано там, в другия живот, намериш сили да допишеш историята, която тук не успя!
Хриме, с нас си бил и ще бъдеш, макар и само в спомените ни!
Поклон!
От името на всички приятели:
Димитрина Божилова

1 Comment

  1. Цветина Христовска

    Благодаря ти за милите думи, Димитрина!
    Успя да докоснеш сърцето ми и да ме разплачеш!

    Много ще ми липсваш, мили мой Татко!

Leave a Reply