Откриване на изложба и демонстрация в Казанлък

На пети и шести януари 2022 г. Исторически музей-Самоков гостува на град Казанлък с две интересни прояви. Първата е откриването на изложбата   „Петър Боев – познатият-непознат” в Музея на фотографията и съвременните визуални  изкуства. Тя  ще остане там до края на месеца. Двете институции имат дългогодишно партньорство и връзки, тук са показвани изложбите “Първите фотографи в България”, както и такава за Димитър Радойков – самоковски зограф, живял и творил в гр. Казанлък. И двете са дело на уредниците от Исторически музей-Самоков.

Изложбата за Петър Боев се организира съвместно от Историческия музей, Държавна агенция „Архиви” и Български фотоклуб (основан 1920 г.).  Боев засяга в своите трудове историята на фотографията в Казанлък както преди 09.09.1944 г., така и в по-ново време. Изложбата бе показана първо в Самоков, а се предвижда и да бъде експонирана в София. В нея освен снимки (семейни и правени от него) посетителите могат да видят редица документи, непоказваните никога рисунки на Боеви, лични вещи, видеоматериали и др. Показването на изложбата именно в Града на розата не е никак случайно, защото в своите трудове Петър Боев обръща сериозно внимание на фотографията в Казанлък, както преди 1944 г., така и след това. В тях личат имената на творци като Петър Арнаудов, Иван Хлебаров, Георги Пенков и др. Съществено място във втория том заема Казанлъшката творческа група с автори като Александър Иванов, Бедрос Азинян и Георги Димов.
Откриването бе уважено от над 40 души, сред които редица известни фотографи. Гостите приветства Стефан Папукчиев, директор на музея, последва изказване на д-р Веселин Хаджиангелов (директор на ГИМ-Самоков). Той още веднъж припомни за връзките между двата града и изяви желание и надежда, че това събитие ще бъде последвано от множество такива. Втори говори  Силвио Томов – уредник „Нова история” в самоковския музей и куратор на изложбата. Той не скри вълнението си от факта, че откриването на изложбата е уважено от толкова хора и изтъкна, че Боев дори и в най-смелите си мечти не си е представял, че ще бъде споменаван по такъв достоен начин. На домакините от Казанлък бе поднесен и подарък-изненада, а именно фотоапарат с марка „Ролайкорд“, ползван от Боев. Той веднага бе включен в експозицията на музея.

Другата проява се състоя в Националното училище по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“ и бе демонстрация на стара техника от XIX в. наречена цианотипия. Това стана с изключителното съдействие на директорката Петя Минекова и фотографа Александър Иванов. Безценна помощ оказа и младият казанлъшки фотограф-експериментатор Давид Кулев.
Цианотипията  е изобретена през 1842 г. и носи името си от пруското синьо, което се получава като краен вариант на изображението. Първоначално възниква в помощ на ботаниката, основно разработван от една дама в Англия – Анна Аткинс, която прави отпечатъци от водорасли. Постепенно цианотипията прераства в чисто фотографска техника.  Достъпна само за малцина в миналото, днес тя е широкодостъпна и може да се практикува от всеки. Смесват се  равни части от два химикала, които се нанасят върху хартия или друг естествен материал и се оставя да изсъхне.  След това предмети или негатив се експонират директно на слънце или изкуствена UV-светлина.
По време на „експонацията“ с помощта на лампа (около 20 минути) учениците имаха възможността да научат повече за тази техника и да разгледат готови цианотипии в различни варианти. Особен интерес представляваше измиването на копието с вода, когато се повява и самият образ. Остава единствено снимката да изсъхне. Постепенно демонстрацията премина в свободен разговор за аналоговата фотография, негативите, старите фотоапарати и техники като например пинхол (камера обскура) – „фотопарат“ от кутия с дупка. Бяха зададени множество въпроси.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*