История, Култура, Новини

Откриха „Гутенберг и славянският свят” в музея

Историческият музей стана домакин на изложбата „Гутенберг и славянският свят”, подготвена от Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев” при Софийския университет „Св. Климент Охридски” и посветена на 30-годишнината от основаването на центъра и 80-годишнината на самоковския музей.
Самата изложба е дело на гл. асистент Мария Полимирова, а дизайнът – на гл. асистент Светозар Ангелов. Консултант е чл.-кор. проф. д-р Аксиния Джурова.
На откриването на 14 май присъстваха кметът Владимир Георгиев, заместник-кметовете Сия Шехтанова и Люба Кленова, художникът и почетен гражданин на Самоков Христофор Пейчев, културни деятели. Тук бе и проф. Аксиния Джурова.
Директорката на Центъра за славяно-византийски проучвания доц. Вася Велинова изтъкна, че целта на изложбата е да покаже славянското и българското културно наследство в областта на книгопечатането, да популяризира делото на първия български печатар Яков Крайков. Доц. Велинова благодари на колектива на музея в Самоков за гостоприемството и увери, че сътрудничеството с центъра ще продължи.
Отзад в залата скромно стоеше научната работничка, имаща основна заслуга за подготовката на изложбата – гл. асистент Мария Полимирова. Тя е самоковка и е започнала трудовия си стаж в местния музей, за да продължи по-късно с научна работа в Центъра „Проф. Иван Дуйчев”. Когато представител на „Приятел” я поздрави за чудесната изложба и изрази задоволство, че тя гостува в нашия град, гл. асистент Полимирова заяви: „Самоков заслужава много! Градът ни има такава богата история, че където и да бръкнеш, ще намериш какво да откриеш и да напишеш. Всеки учен тук може да намери област, в която да се зарови и да намери история…”
Присъстващите разгледаха с голям интерес изложбата, възхищавайки се на богатството на факти и на художествената изработка на факсимилетата на книги и на подредените табла. Споделянето на впечатления продължи после на чаша вино на терасата на музея.

Евгения Попова

Leave a Reply