Крими, Новини, Шарен свят

Откриха край село Марица германски самолет “Месершмит” от Втората световна война

Свален през Втората световна война български самолет бе намерен край Марица. Според военни експерти самолетът най-вероятно е „Месершмит 109“, модификация „Г6”, германско производство, и е участвал във въздушен бой през 1944 г. Машината лежи под тресавище, частите й са разпръснати, а по земята се намират и муниции.
Според преподавателя във Военната академия полк. проф. Димитър Недялков, цитиран от централна телевизия, вероятно става въпрос за машината на подпоручик Иван Бонев, за която има данни, че е паднала в този район. По думите на експерта с тези изтребители са били въоръжени българските пилоти от 3/6 изтребителен орляк. Въздушният бой е бил на 11 юни 1944 г. Поради изчерпване на боеприпасите и горивото нашите самолети се изтеглили към Божурище. Американските изтребители „Мустанг” обаче отцепили машината на Бонев. Той успял да катапултира, но след като отворил парашута си бил прострелян от американците.
Проф. Недялков е категоричен, че находката е уникална, тъй като в страната няма друг цял такъв самолет.
Машината е открита случайно от местен тракторист, нает да копае дупка в нива край селото за отводняване на терена. Мъжът забелязал, че изкопава патрони, а после и ламарини. Самият той знаел от спомени на възрастни хора, че край селото наистина е паднал самолет по време на Втората световна война.
Предстои уникалната находка да бъде извадена от тресавището. Със случая са се заели военните и полицията.

Leave a Reply